Att rådjuret dog i olyckan påverkade hovrättens bedömning av fallet. Foto: Martin Källberg

Slipper påföljd trots sen anmälan av viltolycka

Rådjuret var dött och Polisen svarade inte i telefon. Därför klarar sig en bilförare undan påföljd trots att viltolyckan inte anmäldes förrän 14 timmar efter att den inträffade.

Att inte anmäla en påkörning av vissa vilt, älg och rådjur bland annat, genast efter olyckan är ett brott mot jaktlagen. Det är därför statistiken över antalet jaktbrott har skjutit i höjden under senare år.

 

Dött djur

En som nästan bidrog till den utvecklingen är en man i 50-årsåldern, som i maj förra året körde på ett rådjur i trakterna av Hallstavik. Olyckan anmäldes först 14 timmar senare, och i tingsrätten dömdes mannen till 40 dagsböter om 16.000 kronor för brott mot jaktlagen.

Dagens Juridik berättar om målet som överklagades till Svea hovrätt, som avskrev åtalet eftersom mannen hade försökt att komma i kontakt med Polisen för att anmäla olyckan, och eftersom han konstaterat att rådjuret var dött innan han lämnade platsen.

 

Lång kö

Att mannen ringde 114 14 och fått sitta i telefonkö i en halvtimme då han inte lyckades göra någon anmälan var egentligen inte någon tillräcklig ursäkt, enligt hovrätten.

Han borde ha ringt 112 när han inte kom fram på den andra linjen, anser både Norrtälje tingsrätt och Svea hovrätt.

 

Ringa brott

Men de båda omständigheterna, att han har försökt anmäla direkt och det faktum att rådjuret var dött, gör att hovrätten bedömer brottet som ringa och att det därför inte straffbart, enligt Svea hovrätt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev