torsdag 28 september

Vitkindade gäss som mellanlandar på Gotland orsakar stora skador för lantbrukarna. Nu har länsstyrelsens på Gotland beslutat om skyddsjakt på 500 gäss. Foto: Kenneth Johansson

Skyddsjakt på vitkindade gäss

Vitkindade gäss som rastar på Gotland har blivit ett stort problem. Skadorna på jordbruksgrödor är omfattande, och nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på 500 gäss under perioden 1 april – 31 maj 2019.

Stora flockar av vitkindade gäss mellanlandar varje vår på Gotland på sin väg till häckningsområden i norr. Under tiden de uppehåller sig på Gotland orsakar de stora skador på höstsådda fält. Förra året betalade länsstyrelsen ut 1,2 miljoner kronor i ersättning till drabbade jordbrukare.

 

Andra åtgärder

För att minska skadorna och även behovet av ersättning har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt.

– Skyddsjakten bör i första hand användas som skrämselmetod. För att få maximal effekt rekommenderar vi att drabbade lantbrukare kombinerar skyddsjakt med andra skrämselåtgärder, säger Mimmi Skog, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

Ökar snabbt

Populationen av vitkindade gäss har ökat från 20.000 gäss i början av 1950-talet till uppskattade 1,2 miljoner gäss idag. Populationen beräknas öka med 26 procent varje år.

– Vi bedömer inte att en skyddsjakt på som mest 500 gäss per år på Gotland skulle försvåra en gynnsam bevarandestatus, säger Mimmi Skog.

Beslutet om skyddsjakt kan du läsa här.

Vitkindad gås

Vitkindad gås är en gås inom familjen änder. Den är en flyttfågel som främst häckar i arktis men sedan 1970-talet även på vissa platser i Skandinavien. Vitkindad gås är en kompakt, ganska korthalsad gås med svart, vit och grå fjäderdräkt. Fakta: Wikipedia

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev