Skogshare fälthare

För svåra att skilja åt i fält? Foto: Lars-Henrik Andersson & Kenneth Johansson

Överklagar skyddsjakt på hare i odling

En sparrisodlare på Gotland fick i början av juli tillstånd från länsstyrelsen att skyddsjaga 20 harar i sin sex hektar stora odling. Beslutet har nu överklagats till Naturvårdsverket av Jaktkritikerna.

Marie Gadolin Publicerad 29 juli 2020 - 09:27

Sparrisodlaren ansökte om skyddsjakt efter att harar ätit upp späda skott på en halv–en hektar stor yta. Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt från 9 juli 2020 till 31 augusti 2021.

Föreningen Jaktkritikerna för i sitt överklagande ett upprört resonemang om att all jakt innebär onödigt lidande för det jagade djuret: ”För varje individ oavsett art, är jakten, för dem alla plågsam och brutal.”

 

Svåra att skilja på

Man förstår inte hur jägare ska kunna skilja på fälthare och skogshare (rödlistad) i ett sparrisfält. Man vänder sig också emot att hondjur inte ska fällas och om det ändå råkas skjutas en harhona med ungar ska dessa letas upp och avlivas: ”Hur ser man skillnad på en harhane och en harhona ute i sparrisfältet? Om en harhona dödas av misstag – hur finner man de övergivna harungarna? Hur vet man att det är just den fällda harens ungar man då dödar?”

 

Säsongen slut

Jaktkritikerna anser att omfattningen av uppkomna skador inte är av så allvarlig art att det motiverar skyddsjakt på 20 harar, under en så lång tid som från den 9 juli till den 31 augusti: ”Det är inte sannolikt att allvarlig skada kommer att förvärras under rådande förhållanden, eftersom sparrissäsongen nu är över.”

Man anser också att odlaren måste åläggas att stängsla in sparrisplantorna.

 

”Lyxvara”

”Det förtjänar även att påpeka det paradoxala i att de odlare…som vill framstå som ekologiska med giftfri odling – ändå dödar harar och eventuellt deras ungar – för att odla en lyxvara som sparris.”

Föreningen yrkar att Naturvårdsverket upphäver länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.

Skyddsjakt på enskilds initiativ

Hare får jagas i handelsträdgård, anläggning för yrkesmässig fruktodling eller plantskola, om det behövs för att förhindra skador på träd eller trädplantor den 1 januari–15 april.

Om anläggningen är inhägnad får hare skyddsjagas under hela året.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram