Idag, fredag den 8 mars, startar skyddsjakt på skarv längs kusten i Gävleborg. Foto: Kjell-Erik Moseid

Skyddsjakt på skarv ska rädda fiskbestånd

Skarv är ett växande problem längs våra kuster. I Gävleborgs län har antalet skarvar ökat på ett sätt som nu hotar och skadar fiskbestånd, och därför har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt.

Under 2024 ska 1900 skarvar skjutas längs Gävleborgskusten. 

– Vi ser att skarven fortsätter att öka i länet och gör därför bedömningen att skyddsjakt behövs för att förhindra skada på fiske och för att skydda känsliga fiskbestånd, säger Emma Forsgren, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Börjar direkt

Skarven började inventeras 2012, och har stadigt ökat. Den beslutade skyddsjakten startar den 8 mars och får pågå fram till den 30 april, samt från den 1 augusti till den 31 oktober, längs hela Gävleborgs kust.

Ett uppehåll under sommarmånaderna motiveras av hänsyn till skarvens och övriga kustlevande fåglars häckningsperiod, och även av hänsyn till människor som rör sig längs kusten.

Men viss jakt är tillåten även under sommaren.

En växande population av skarv hotar både fiskar och fiskare i Gävleborgs län. Foto: Jan Henricson

Vid fiskeredskap

”Jakt i syfte att skydda känsliga fiskbestånd, utöver de ovanstående tiderna, får bedrivas inom lokala fiskefredningsområden och Natura2000-områdena Harkskärsfjärden och Långvind, under uppehållet. Jakt i syfte att förhindra allvarlig skada på fiske får bedrivas inom 300 meter från fasta och rörliga fiskeredskap under samma period,” skriver länsstyrelsen.

Fakta: Skyddsjakt på skarv i Gävleborg

Länsstyrelsen bedömer att en skyddsjakt på 1 900 skarvar inte försvårar populationens gynnsamma bevarandestatus på regional eller nationell nivå. Hela beslutet kan du läsa här.

Källa: Länsstyrelsen Gävleborg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev