Förvaltningsrätten stoppar skyddsjakten på en varg som vid flera tillfällen dödat får i Skåne. Foto: Olle Olsson & Ingemar Pettersson

Skyddsjakt på skadegörande varg stoppas av domstol

Förvaltningsrätten stoppar skyddsjakten på en skadegörande varg i reviret Linderödsåsen i Skåne. Enligt domstolen väger det faktum att det kan förekomma en så kallad genetiskt viktig varg i området tyngre, än att fårägarna ska få lindring.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen Skåne att deras beslut om skyddsjakt på varg upphävs, då Förvaltningsrätten i Luleå, dit beslutet överklagats, anser risken för att fel varg fälls är för stor.

Detta då det ska röra sig en så kallad genetiskt viktig varg i området, en varg som invandrat från Norge.

Det innebär att fårägarna i och i närheten av reviret där vargarna finns inte kan räkna med någon lindring, utan får fortsätta leva med risken för att deras djur dödas.

Annan lösning

Länsstyrelsen tog sitt beslut efter ett fjärde angrepp på får på bara några kilometers avstånd från varandra, Utöver det har fyra angrepp inträffat i utkanten eller utanför reviret. Två av dem har genomförts av den norska invandraren.

Länsstyrelsen konstaterar att beslut om skyddsjakt måste grunda sig på att det finns risk för fortsatta skador, och att det inte finns någon annan lämplig lösning för att komma till rätta med problemet.

Svårt med jakt

Enligt förvaltningsrätten uppfyller inte länsstyrelsens beslut dessa kriterier.

– Beslutet visar hur svårt det är att genomföra en skyddsjakt när det finns en genetiskt viktig varg i området. Från länsstyrelsens sida har vi lagt stor vikt vid förebyggande arbete. Bland annat har vi tagit fram en film om förebyggande stängsling tillsammans med LRF och Fåravelsförbundet. Det är uppenbart att vi behöver kraftsamla ännu mer kring det förebyggande arbetet tillsammans med tamdjursnäringen, säger Nils Carlsson, chef för art- och naturenheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev