De senaste månaderna har en mängd vargangrepp på får förekommit i Skåne.

De senaste månaderna har en mängd vargangrepp på får förekommit i Skåne. Arkivfoto: Boo Westlund

Invandrad varg stoppar skyddsjakt

En så kallat genetiskt viktig varg hindrar länsstyrelsen att genomföra skyddsjakt på skadegörande vargar i reviret Linderödsåsen i Skåne.

I ett pressmeddelande uppger Länsstyrelsen i Skåne att någon skyddsjakt inte kommer att genomföras på grund av att åtminstone en av de skadegörande individerna är en genetiskt viktig varg som vandrat in från Norge.

– Vi har en komplicerad situation med flera angrepp på kort tid i och omkring Linderödsreviret. Samtidigt har vi fått svar som visar att det finns eller funnits en genetiskt viktig varg i närheten, säger Nils Carlsson, chef på art- och naturenheten, i pressmeddelandet.

Överklagat beslut

Länsstyrelsen fattade den 6 oktober ett skyddsjaktbeslut. Beslutet har överklagats och väntar på rättslig prövning. 

– I vilket fall vill vi inte verkställa beslutet i den situation som råder. Vi måste ha säkra uppgifter på att vi har fyra angrepp från vargar som tillhör reviret innan en eventuell skyddsjakt kan starta, fortsätter Nils Carlsson.

Får som saknas

Under dagen har länsstyrelsens personal besiktigat döda får efter ännu ett vargangrepp. Den här gången väster om S:t Olof på Österlen, som ligger på gränsen till reviret Linderödsåsen. Två av de undersökta fåren har med säkerhet dödats av varg. Ytterligare ett är försvunnet.

Länsstyrelsen har samtidigt fått svar på DNA-analyser från fyra tidigare angrepp i och omkring Linderödsåsen. Två av angreppen kan tydligt kopplas till reviret Linderödsåsen. Det tredje svaret visar att ett av angreppen har utförts av en genetiskt viktig varg. Det fjärde gav inget besked om vilken individ som gjort angreppet.

Angrepp av varg i Skåne

  • 25 juli: Huaröd, Hörby kommun: Angrepp på sju får. DNA visar att angreppet utförts av tiken i reviret Linderödsåsen.
  • 3 oktober: Tomelilla kommun: Angrepp på fem får. Angreppet har utförts av en varghanne från Settenreviret i Norge som räknas som F1. Det betyder att den är avkomma till invandrad finskrysk varg. Denna individ räknas som en genetiskt viktig varg.
  • 5 oktober: Mellan Huaröd och Hörby. Angrepp på kviga. Svaret knyter tiken i reviret Linderödsåsen till angreppet.
  • 6 oktober:  Utanför Brösarp i Tomelilla kommun. Angrepp på sju får. Platsen räknas till reviret Linderödsåsen. Utifrån svaret går det inte att fastställa vilken individ som har utfört angreppet.
  • 18 oktober: Utanför S:t Olof  i Tomelilla kommun. Tre döda får, varav två har konstaterats blivit dödade av varg för några dagar sedan. Ytterligare ett får saknas.

Källa: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev