Skyddsjakten på havsörn vid den åländska ejderkolonin Lågskär avbröts i förtid efter att man misstänkt fågelinfluensa bland ejdrarna. Foto: Ingemar Pettersson & Kjell-Erik Moseid

Skyddsjakt på havsörn avbröts i förtid

Fem havsörnar fick skjutas för att öka ejderungarnas överlevnad i åländska naturskyddsområdet Lågskär. Jakten avbröts i förtid efter att man misstänkt fågelinfluensa på öarna.

Överlevnaden bland ejderungar i den stora ejderkolonin Lågskär i Ålands yttre skärgård har på senare år varit extremt låg. Våren och försommaren 2020 dokumenterade naturfotografen Niclas Nordlund att inte en enda unge från 700 häckande ejderhonor överlevde.

Främsta hotet är havsörn, som plockar ungarna på vattnet, och i år tog den åländska landskapsregeringen beslutet att tillåta skyddsjakt på fem havsörnar.

Insatser, som skyddsjakt på kråka och korp, har tidigare genomförts för att minska predationen i kolonin.

Landskapsregeringen skrev i sitt beslut att arbetet inneburit att antalet häckande ådor ökat med 60 procent, men att ungarna varit svåra att skydda från havsörnarnas predation när de kommit ut på vattnet.

Ingen mening

Men nu har jakten avbrutits i förtid på grund av att man hittat misstänkt fågelinfluensa i området, rapporterar Ålandstidningen bakom betalvägg.

– Om det blir dålig ungöverlevnad ändå är det ingen vits att fortsätta, säger Robin Juslin, jaktförvaltare vid landskapsregeringen, till tidningen.

Inledningsvis var det inte särskilt många havsörnar som jagade runt Lågskär, men mot slutet av maj ökade aktiviteten när fler ejderungar kom ut på vattnet.

Fått information

Förutsättningarna för skyddsjakt, att det fanns fler än fem havsörnar som jagade ejderungar, var därmed uppfyllda. De följande dagarna sköts tre unga örnar.

Vilken effekt jakt har på havsörnens predation på ejderungar har varit okänd och jaktförvaltaren Robin Juslin anser att man fått värdefull information av skyddsjakten, då havsörnarna stördes vid Lågskär och att deras aktivitet minskade betydligt.

Många dör

De ådor som hittats och som skickats för undersökning visade sig inte ha fågelinfluensa. Att något drabbat ejderkolonin är däremot uppenbart då också ejderungarna minskade snabbt i antal.

– Några större mängder kommer inte att överleva, säger Robin Juslin till Ålandstidningen.

Han anser inte att det är någon mening med att fortsätta skyddsjakten om det ändå blir dålig överlevnad bland ejderungarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev