Fem havsörnar får skyddsjagas för att skydda ejderkolonin i Ålands skärgård. Foto: Ingemar Pettersson & Kjell-Erik Moseid

Beslutet: Skyddsjakt på havsörn för att skydda ejderkoloni

Många framgångsrika åtgärder har vidtagits för att skydda ejderkolonin, men effekten överskuggas av havsörnens predation.

Nu har den Åländska landskapsregeringen beslutat om att tillåta skyddsjakt på fem havsörnar.

På sin hemsida skriver landskapsregeringen att de gett enheten för jakt- och viltvård tillstånd för att skyddsjaga fem havsörnar vid ejderkolonin på Långskär, vilken beskrivs som Finlands viktigaste.

Effekt av insatser

Insatser, som skyddsjakt på kråka och korp, har tidigare genomförts för att minska predationen på kolonin. Landskapsregeringen skriver att arbetet lett att antalet häckande ådor ökat med 60 procent, men att ungarna varit svåra att skydda från havsörnarnas predation när de blivit stora nog att ta sig ut i vattnet.

Bortsett från ett år då 750 ungar nådde flygfärdig ålder ”har ungöverlevnaden varit obefintlig”, skriver man på hemsidan.

Örnar får skjutas

Nu får fem havsörnar skjutas för att skydda ejderkolonin.

– Vi har arbetat aktivt med att öka ejderkolonins livskraft på olika sätt och många av dem har varit framgångsrika, men när det kommer till ådungarna efter att de har kommit ut på vattnet är de fortfarande så hårt utsatta att havsörnens predation överskuggar alla andra faktorer. Ingenting av det vi har provat har lyckats ha effekt i detta skede av häckningen så därför bedömer vi att skyddsjakt är det enda kvarvarande alternativet om ejderkolonins livskraftighet ska kunna säkerställas, säger näringsminister Fredrik Karlström i texten på landskapsregeringens hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev