Skyddsjakt på fårdräpande varg

Länsstyrelsen i Värmland har tagit beslut om skyddsjakt på den varg som de senaste dagarna tagit 17 får för Mats Eriksson i Gräsmark. Beslutet gäller innanför det femtrådiga stängslet och innebär att vargen kan skjutas utan varningsskott eller försök att skrämma bort den från hagen.

Länsstyrelsens beslut gäller en vecka och bara i den hage där vargen under söndagseftermiddagen och tisdagsmorgonen rev och dödade nära en tredjedel av Mats Erikssons fårbesättning.
– Har vargen forcerat ett rovdjursavvisande stängsel två gånger tidigare så har det redan gjorts försök att skrämma bort den. Ett skyddsjaktsbeslut underlättar för djurägaren, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

Innanför stängslet
Skyddsjakten gäller endast en varg innanför stängslet. Utanför gäller skyddsjakt på eget initiativ enligt paragraf 28. Skulle flera vargar ta sig in i hagen samtidigt kan det också bli problem.
– Ett djur har setts i hagen, men visst kan flera vargar ha varit inne under angreppen. Det vi vet är att gården ligger inom Skugghöjdenreviret där hanen är en så kallad F1 som är särskilt skyddsvärd. Tyvärr kan vi inte med DNA avgöra vilken varg som angrep fåren, säger Maria Falkevik.
Skugghöjdenreviret inventerades som en familjegrupp under vintern med valpar födda våren 2015. I dagsläget vet inte länsstyrelsen om det finns nya valpar i reviret.
– Det innebär att vi måste agera ytterst restriktivt, säger Maria Falkevik.

Viltkameror uppsatta
Länsstyrelsen satte under tisdagen upp fyra kameror med MMS-funktion inne i hagen. Ansvarig viltbevakare kommer att meddela Mats Eriksson om en varg tar sig in i hagen.
Under natten till onsdagen bevakades djurbesättningen och hagen, men vargen visade sig inte.
– Fåren har börjat lugna ner sig och betar igen, säger Mats Eriksson, som välkomnar beslutet om skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev