Länsstyrelsen i Jämtland bedömer att vargen som dödade får på Ammerön inte längre är kvar där och skyddsjakten har avlysts. Foto: Per Andersson

Skyddsjakt efter varg avlyst

Länsstyrelsen i Jämtland avlyste på måndagseftermiddagen skyddsjakten efter den varg som har dödat får på Ammerön. Anledningen till skyddsjaktsbeslutet var att det fanns risk för allvarlig skada för rennäringen.

– Anledningen till avlysningen är att vi bedömer att det inte finns någon varg på Ammerön längre, säger rovdjurshandläggare Emma Andersson på länsstyrelsen.

Varg får skyddsjagas på jämtländsk ö

Vargen som dödade får på Ammerön sydost om Östersund den 22 september var en skandinavisk varg. Den har inte märkts av sedan den 12 oktober, och är inte samma varg som det plockades spillning efter i Ljungdalen den 23 oktober.

– Det var däremot en finskrysk varg och skulle kunna vara den som är i Engerdalsfjällen i Norge nu, säger Emma Andersson.

 

Förses med sändare

Norska Aftenposten rapporterar nämligen om en hanvarg som har slagit renar i Engerdalsfjällen, nära den svensknorska gränsen. Dna har hittats efter vargen i början av månaden. Enligt Miljödirektoratet i Norge är vargen en ”genetiskt viktig” finskrysk invandrare.

Myndigheten vill därför skydda den från licensjakten som startar den 1 december i Norge. Vargen ska förses med sändare av Statens naturoppsyn så fort vädret tillåter och eventuellt också flyttas, för att förhindra att den dödar mer ren, skriver Aftenposten.

 

Gör extra analys

– Vargen i Norge skulle kunna vara den vi hittade dna efter i Ljungdalen. Labbet gör nu en extra analys för att jämföra med vargen i Engerdal, säger Emma Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev