En begränsad licensjakt var knappt avslutad när länsstyrelsen tog beslut om skyddsjakt i samma jaktområde i norra Jämtland. Foto: Mostphotos och Kjell-Erik Moseid

Skyddsjakt direkt efter snabbt avslutad licensjakt

Premium

Tre lodjur ska avlivas på Jijnjevaerie samebys vinterbetesmarker norr om Görvik i Jämtland. Licensjakten i det aktuella område 3 avlutades nyligen efter att fyra lodjur skjutits, men inget av djuren sköts inom det nu aktuella skyddsjaktsområdet.

Boo Westlund Publicerad 10 mars 2020 - 10:26

Licensjakten ska vara beståndsreglerande, men i den nyligen avslutade licensjakten i område 3 i Jämtland har licensjakten inte haft önskad effekt. Inget av de fyra lodjuren fälldes i den nu aktuella delen av jaktområdet.

 

Två beslut

När licensjakten på fyra lodjur avlystes i område 3 tog länsstyrelsen i Jämtland därför beslut om skyddsjakt på lodjur. Det handlar om två skyddsjaktbeslut på totalt tre lodjur i ett område i den södra delen av licensjaktområde 3, norr om Görvik.

Skyddsjakten gäller en hona med unge samt ett ensamt lodjur som var för sig jagar samebyns renar.

 

Stor påverkan

I området finns det 1.500 renar. Länsstyrelsen har varit på plats och dokumenterat skadorna, bland annat befann sig det ensamma lodjuret inne i renhjorden vid besöket den 6 mars. Enligt samebyn är situationen sådan att renarna dödas och skadas i stort antal. Lodjuren trycker dessutom renhjorden västerut, där de kan utgöra en trafikfara längs E-45:an.

Stora mängder snö har dessutom förvärrat situationen för renarna och länsstyrelsen bedömer att samebyn redan lider allvarlig skada. Skyddsjakten bedöms begränsa skadan.

 

Licensjakt pågår

Svensk Jakt har sökt länsstyrelsen för en kommentar. Skyddsjakten får pågå fram till den 23 mars.

Under licensjakten i Jämtland får det skjutas 23 lodjur varav 21 är fällda.

Jakten pågår fortfarande i jaktområde 4 och 7, där det finns vardera ett lodjur kvar att skjuta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev