Länsstyrelsen i Värmland har fått in en ansökan om skyddsjakt på två vargar i Skacksjöreviret. Foto: (i hägn) Olle Olsson

Skyddsjakt begärd efter angrepp på stövare

Premium

Efter förra veckans vargangrepp på en stövare i Sunne kommun har länsstyrelsen i Värmland fått en ansökan om skyddsjakt på två vargar. Som skäl anges upprepade angrepp i området.

Boo Westlund Publicerad 9 februari 2022 - 10:20

Enligt ansökan är det mönster som upprepar sig och har pågått under ett antal år. Reviret har haft olika namn, och vargarna i området har både fötts och dött. Men situationen är den samma.

 

Stövare svårt skadad efter angrepp av varg

 ”Vi kan konstatera att mönstret upprepar sig, att attacker på tamdjur och jakthundar skett under flera års tid inom det så kallade Skacksjö-reviret. Att reviret byter namn förändrar inte beteendet hos vargarna, och storleken samt gränserna på reviret går alltid att diskutera,” skriver Erik Eriksson som ansökt om skyddsjakt.

 

Fem angrepp

Han representerar också Sunne syd-östra älgskötselområde, som omfattar 18.500 hektar.

Sedan augusti 2017 har vargar vid fem tillfällen angripit tamdjur och hundar inom äsot. Attacker som bekräftats av länsstyrelsens personal.

”Vargarna har varit mycket stationära i området och har påvisat ett mycket oskyggt beteende, vilket också dokumenterats av länsstyrelsen i händelserapporter. I den senaste attacken har spår visat att vargen sökt upp stövaren under pågående drev och attackerat hunden även fast människor befann sig 300 meter ifrån. Vargarna har även återkommit till platsen under natten, vilket påvisar en avsaknad av rädsla för vad som hänt,” skriver Erik Eriksson.

 

Oskyggt beteende

Vargarna rör sig återkommande nära bostadshus och människor, och har enligt ansökan ett oskyggt och onormalt beteende vilket leder till stor oro för nya angrepp.

Trots att en varg fälldes med stöd av paragraf 28 under en attack på får i juni 2021 fortsätter vargarna att uppvisa ett närgånget beteende.

 

Varg skjuten med stöd av paragraf 28

En tax försvann spårlöst under jakt i slutet av oktober 2021, och en varg observerades samtidigt i det område där hunden försvann. Fortfarande finns inga spår efter taxen.

”Sammanfattningsvis är det åter sorligt att konstatera, att nya attacker händer där jägarna gör allt i sin makt för att undvika sammandrabbning med varg. Det finns påvisat ett oskyggt och oroväckande beteende bland vargarna i området, där de aktivt söker upp både tamdjur och hundar. Skyddsjakt skall användas när individer uppvisar just detta, vilket tidigare bör vara uppfyllt men definitivt nu! Därför krävs skyddsjakt på minst en individ inom älgskötselområdet,” skriver Erik Eriksson.

 

Pågående inventering

I Skacksjöreviret finns för närvarande en tik som löper, en hane och en fjolårsvalp. Reviret har ännu inte redovisats som en familjegrupp i den pågående varginventeringen, som avslutas den sista mars.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram