Ett tiotal får dödades vid ett vargangrepp i Humletorp. Vargen sköts i hagen, med stöd av paragraf 28. Arkivbild. Foto: Boo Westlund

Varg skjuten med stöd av paragraf 28

Premium

En varg sköts på fredagsmorgonen i en fårhage i Humletorp i Värmland. Vargen sköts i samband med ett angrepp där ett tiotal får skadades svårt. Flera hittades döda, några avlivades på plats.

Vargen som sköts var en hane som vägde 42 kilo. Den upptäcktes i samband med angreppet som skedde tidigt på fredagsmorgonen. Vargen sköts på mycket nära håll.

– Den blev i hagen, och sköts på mindre än 15 meters avstånd, säger Erik Eriksson, ordförande i Sunne Sydöstra älgskötselområde.

 

Ett skolexempel på vargangrepp

Drabbat område

Varg har vid flera tillfällen angripit fårbesättningar i Humletorp. Den nu aktuella besättningen har inte drabbats av vargangrepp, men då har i stället lo dödat får i hagen.

Länsstyrelsen har bekräftat att en varg avlivats under skyddsjakt på eget initiativ, en så kallad paragraf 28. Det är ännu oklart vilket revir den skjutna vargen tillhör. Kroppen kommer att skickas till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för undersökning.

Den skjutna vargen har redovisats på Rovbase. Källa: Rovbase

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev