Två gästjägare sköt i höstas en björn i ett område där de saknade jakträtt. Åklagare Lars Magnusson lägger dock ner förundersökningen eftersom han anser att det inte är ”straffrättsligt oaktsamt”. Foto: Lars-Henrik Andersson och Marie Gadolin

Sköt björn på fel mark – åklagare lägger ner utredning

Premium

Trots att två gästjägare gick in på fel mark och sköt en björn under höstens jakt väcks inget åtal. Åklagare Lars Magnusson lägger ner förundersökningen. Markägaren och jägaren Jens Halvarsson i Östersund som anmälde händelsen är starkt kritisk till både åklagare och polis.

I början av september förra året gick två björnjägare, som gästjagade i ett viltvårdsområde i Jämtland, in på ett ståndskall för att fälla en björn. När björnen var skjuten visade det sig att den var fälld 1,5 kilometer in på ett annat viltvårdsområde, där gästjägarna saknade jakträtt.

 

Ringde polisen

Jens Halvarsson, Östersund, äger skogsskiftet där björnen fälldes. När han kom till platsen ringde han polisen. Skytten och hans jaktkamrat var kvar på platsen, liksom en av jägarnas pappa, som hade anslutit i samband med att björnen sköts.

– Det är en jägare och tillika markägare i det angränsande viltvårdsområdet som hade tagit in utländska gästjägare. På morgonen hade jag ett snack med den markägaren och var tydlig med att de inte fick komma in och jaga på vårt viltvårdsområde, säger Jens Halvarsson.

Gästjägare sköt björn på fel mark – förundersökning inledd

Därefter, någon gång senare på dagen, fick han ett samtal från en kompis som berättade att han hörde ståndskall inne på Jens mark.

– När jag kom fram till platsen såg jag en bil och sedan hörde jag ett skott. Jag lyckades lokalisera jägarna och förklarade för dem att de inte hade jakträtt där. Att de skjutit björnen på min mark som ingår i ett viltvårdsområde, där de alltså inte har rätt att jaga. Jag ringde därefter polisen som kom till platsen.

 

En brottsplats

Jens Halvarsson berättar också att en av poliserna tog en trofébild på jägarna och björnen.

– Polisen och en av jägarna hade en gemensam bekant som polisen skickade bilden till. Det var inte särskilt professionellt gjort. I det läget var det ju en brottsplats, säger Jens Halvarsson.

”Skytten hade gjort ett så pass grovt misstag att han inte ska ha rätt till björnen.”

Han berättar också att han dagen efter händelsen fick frågan av polisen om han ville ta tillbaka anmälan.

– Jag tycker det är konstigt att de frågade det. Sedan undrade de om jag gjorde anspråk på björnen och det gjorde jag naturligtvis. Skytten hade gjort ett så pass grovt misstag att han inte ska ha rätt till björnen. Polisen tog med björnen och lät den ligga ett dygn innan de fick in den i en frys. Köttet blev ju förstört men jag skickade sedan björnen till en konservator för att ta tillvara skinnet.

 

Tidigare misstänkta

Jens Halvarsson var mycket upprörd över händelsen men hade ändå förhoppningen att björnjägarna skulle åtalas för jaktbrott.

Han anser att en del av problematiken är att det verkar finnas en uppfattning bland en del utländska gästjägare att man kan göra som man vill, bara man kommer till Sverige.

Åklagare Lars Magnusson har lett förundersökningen, som han nyligen beslutade att lägga ner.

Tidigare har han uppgett för Svensk Jakt att det funnits personer som blivit delgivna misstanke om jaktbrott men att de senare blivit avskrivna från brottsmisstankar.

 

Kritiserar åklagare

Jens Halvarsson är starkt kritisk till att förundersökningen läggs ner.

”Åklagare och polis verkar lägga ner betydligt mer tid och resurser på andra jaktbrott med betydligt sämre utgångsläge än det här.”

– Jag blev chockad när jag fick brevet från Lars Magnusson. Polis och åklagare pratar om att det råder en tystnadskultur inom jägarkåren när det gäller jaktbrott, och så gör jag en anmälan som i mina ögon handlar om ett solklart jaktbrott, och då läggs förundersökningen ner. Dessutom tar polisen trofébilder när de kommer till platsen. Åklagare och polis verkar lägga ner betydligt mer tid och resurser på andra jaktbrott med betydligt sämre utgångsläge än det här, säger Jens Halvarsson och fortsätter:

– Att den här förundersökningen läggs ner visar att det nu är fritt fram att gå in på annans jaktmark och fälla ett vilt. Det här kommer att utnyttjas. Åklagarens jobb är under all kritik. Det kan heller inte handla om bristande bevisning. Polis har varit på plats, via hundpejl har man kunnat se hur jägarna rört sig och var björnen är fälld. Jaktledaren har informerat gästjägarna om var de får jaga och vart jaktgränserna går.

 

Kan inte styrka brott

Svensk Jakt har tidigare pratat med jaktvärden för jaktgästerna i det angränsade viltvårdsområdet.

Han sa då att gästjägarna inte hade jakträtt i det område där björnen fälldes och att han har informerat dem om var de fick jaga.

– Det är tydligen ingen mening att anmäla ett jaktbrott om det ska sluta så här, säger en uppgiven Jens Halvarsson.

Åklagare Lars Magnusson:

– Jag kan inte styrka straffrättslig oaktsamhet.

 

Vad är det som gör att du inte kan styrka det?

– Det är oaktsamheten, dels att de här gästerna inte varit medvetna om att de varit inne på fel område i jaktsituationen. Jag kan heller inte styrka att jaktledaren varit oaktsam i förhållande till deras (gästjägarnas, reds. anm.) position i skottögonblicket. Vi har via gps sett var de befann sig.

 

Vems ansvar är det att veta på vilken mark jag har jakträtt? Skytten eller jaktledaren?

– Det är ett delat ansvar. Jaktledaren kan givetvis styra i detalj, men sen att göra som han säger är en annan sak.

 

Men om då gästjägarna inte gjort som jaktledaren sa, är inte det oaktsamhet?

– Ja det är oaktsamt i och för sig men om det är straffrättsligt oaktsamt, det är det som är frågan, det ska finnas en viss nivå?

 

Det finns alltså grader av oaktsamhet?

– Ja, precis. Det är oftast så tingsrätter ogillar saker och ting.

 

Det finns uppgifter om att en polis tog trofébilder på gästjägarna och skickat till en gemensam bekant, är det något du känner till?

– Det vet jag inte om jag känner till och det är inget jag tyvärr kan kolla i efterhand, säger Lars Magnusson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev