Skogsvildrenen kan återinföras i landet

Skogsvildrenen utrotades i mitten av 1800-talet men nu talas det om att återinföra arten i den svenska faunan. Bilden är tagen på Järvsö zoo där besökarna kan se hur en skogsvildren ser ut i verkligheten. Foto: Olle Olsson

Skogsvildrenen kan komma att återinföras i den svenska faunan.
Frågan aktualiseras nu på ett seminarium i Umeå den 9 april.

Skogsvildrenen fanns tidigare i Sverige och tillhörde vår fauna men utrotades någon gång i mitten av 1800-talet.
Den totala populationen i världen i dag har skattats till cirka 4.000 individer, varav cirka hälften återfinns i Finland och resten i Ryssland. Skogsvildrenen minskar i dag i båda länderna. 

Värdefullt jaktvilt
Nu har frågan om att återinföra skogsvildrenen åter aktualiserats. Så sent som för snart ett år sedan antog Svenska Jägareförbundets årsstämma en motion i ärendet. Det var Sten Sunnefeldt från Färila-Kårböle som hade skrivit den ursprungliga motionen och han tror att skogsvildrenen på sikt kan bli ett värdefullt jaktvilt.
Genom att återintroducera skogsvildrenen i Sverige minskar risken för att arten ska dö ut samtidigt som den biologiska mångfalden gynnas, menar Svenska Jägareförbundet.

Frågetecknen ska rätas ut
Den 9 april arrangeras ett seminarium vid Umeå universitet där en rad frågeställningar rörande skogsvildrenen ska behandlas.
Bakom arrangemanget står även Sveriges lantbruksuniversitet.
Några av de frågor som ska tas upp är hur tamrenskötseln kan komma att påverkas om skogsvildrenen återinförs. Frågor om renens krav på habitat och betesresurser ska också avhandlas samt naturvården och så förstås jakten.
– Syftet är samla både den vetenskapliga och förvaltingsinriktade kompetensen för att ge en aktuell bild av frågan och om möjligheterna att återinföra skogsvildrenen till Sverige, säger Stig-Olof Holm vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Konflikter
Han är värd för seminariet tillsammans med Carl-Gustaf Thulin, föreståndare för centrum för vilt- och fiskforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet.
– Vi hoppas nu få en bild av eventuella konflikter som kan uppstå vid ett återinförande och om det finns brister i kunskaper i området, säger Stig-Olof Holm.
Företrädare för bland andra Svenska Jägareförbundet, Svenska samernas riksförbund, Naturvårdsverket, och finska vilt- och fiskeriforskningsinstitutet kommer medverka vid seminariet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev