Calle Franklin, ordförande för Jägareförbundet Västerbotten, hade hoppats på en givande paneldebatt med skogsbruket och länsstyrelsen. Tanken var en debatt runt frågeställningen: ”Har vi en jaktbar älgstam 2025?”. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skogsbolag vill inte debattera älgförvaltning

Till helgen arrangeras Utemässan i Lycksele. Där hade arrangörerna hoppats på en debatt med älgen i fokus. Men både inbjudna skogsbolag och länsstyrelsen tackade nej. 

Svenska Jägareförbundet är huvudsponsor för Utemässan  i Lycksele, som startar nu på fredag. På lördag var det tänkt att det skulle hållas en paneldebatt med deltagare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, länsstyrelsen, viltförvaltningsdelegationen och älgförvaltningsgruppen. Rubriken för debatten var ”Har vi en jaktbar älgstam 2025?”.

Vill inte debattera

Men nu har debatten ersatts av föreläsningar i stället. Detta eftersom både skogsbolagen, företrädda av statliga bolaget Sveaskog och länsstyrelsen, tackat nej.

– Det verkar som om skogsbolagen bara är intresserade av en debatt på sina egna villkor. Det är klart vi är besvikna att de inte vill ställa upp. Länsstyrelsen försökte vi också få att ställa upp men där fick vi beskedet att de inte hade tid. Det blev lite rumphugget, säger Calle Franklin, ordförande för Jägareförbundet Västerbotten.

Leda debatt

Han fortsätter:

– Tanken var att jag skulle leda paneldebatten och att vi skulle hålla den på en hög nivå utan pajkastning. Det fanns ingen tanke att hänga ut någon utan vi vill veta hur de som styr över älgjakten resonerar runt frågan om hur stor en jaktbar älgstam bör vara.

Oro i jägarleden

Calle Franklin berättar att det finns i oro i Västerbotten bland älgjägarna.

– På vissa håll är älgstammen halverad, främst här i inlandet. Det kan i sin tur få vissa jägare att fundera över om det är meningsfullt att fortsätta jaga. Jag hör en del jägare resonera att de är med på jakten under september, men därefter slutar man eftersom det inte är roligt, när det är så lite älg på markerna. Enligt älgobsen avsatte älgjägarna i de fyra nordligaste länen totalt 2,8 miljoner timmar på älgjakten. Kommer jägarna verkligen vilja avsätta så mycket tid på älgjakten i framtiden?, undrar Calle Franklin.

Föreläsningar

Han menar att det förmodligen hade blivit en intressant diskussion runt detta om paneldebatten blivit av. Nu ersätts den istället med två föreläsningar om älgen och älgförvaltning. Föreläsare är Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent, och Fredrik Widemo, SLU.

Inte enkelt

– Ska vi fortsätta med den avskjutning vi har i dag? Ska vi stabilisera älgstammen på den nivå den är nu måste vi sänka avskjutningsmålen redan till hösten, annars kommer vi fortsätta minska älgstammen. Det är egentligen enkel matematik. I inlandet har vi nått målen, men hur ser tankarna ut framåt? Det hade varit intressant att få veta, säger Calle Franklin.

Behöver samtala

Ronny Löfstrand, jakt- och klövviltschef på Sveaskog, uppger i ett mejl till Svensk Jakt att han lyft frågan i Västerbottens markägargrupp. Men gruppen valde att avstå från deltagande. Ronny Löfstrand hänvisar sedan till den motivering som han mejlat till Calle Franklin:

”Skogsbrukets organisationer i länet för gärna en fortsatt dialog med Svenska Jägareförbundet om älgförvaltningen, och vi har under året haft två bra möten på detta tema. Våra samtal om hur vi på bästa sätt ska samförvalta skogen och älgen i länet behöver fortsätta.”

Bidrar inte positivt

Ronny Löfstrand fortsätter:

”Skogsbruket gör gemensamt bedömningen att den planerade debatten inte på ett positivt sätt kommer att bidra till det vi behöver mest nu, en ökad samsyn kring målen och vägen framåt. Vi väljer därför att avstå från deltagande i er debatt under Utemässan men hoppas att vi utifrån vad vi beskrivit ovan kan hitta bra former för att träffas och prata framöver.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev