Skogsbolagen SCA, Holmen Skog och Sveaskog väljer att avstå från skyddsjakt på älg i Västerbotten. Reaktionerna på sociala medier har varit starka. Foto: Kenneth Johansson

Skogsbolag ställer in kritiserad vårjakt på älg

Det blir ingen vårjakt på älg i Västerbotten. Trots att Naturvårdsverket godkänt skyddsjakten väljer Holmen Skog, SCA och Sveaskog att avstå från jakt.
– Svaret kommer för sent och betesskadorna är redan ett faktum, skriver skogsbolagen i en kommentar.

Boo Westlund Publicerad 21 mars 2019 - 14:43

Skogsbolagen sökte skyddsjakt på 70 älgar i Västerbottens inland. Länsstyrelsen godkände jakt på 20 djur, med många restriktioner. Bland annat skulle jakten inriktas mot tjur, och dräktiga älgkor skulle sparas.

 

Naturvårdsverket gav klartecken

Beslutet överklagades till Naturvårdsverket, som under veckan gav klartecken för jakt på 44 älgar, utan några större restriktioner. Även högdräktiga älgkor kan enligt beslutet skjutas.

Det har väckt en storm på sociala medier. Många har reagerat starkt på Naturvårdsverkets beslut, men främst på skogsbolagens envetna försök att skjuta älgar under vinterns svåraste period.

Många har hävdat att bara den störning som jakt kan innebära skulle kunna leda till att älgkor kastar sina foster.

 

Väljer att avstå

Idag meddelar skogsbolagen att de avstår från jakt.

Naturvårdsverkets besked om skyddsjakt kommer enligt skogsbolagen för sent, betesskadorna är redan omfattande, det är stora mängder snö i området och lokalt svåra skarsnöförhållanden.

Skogsbolagens företrädare hävdar att 2.000 älgar för lite fälldes under ordinarie jakt, och då är en skyddsjakt på 44 älgar av mindre betydelse.

 

Ingen effekt

Effekten av skyddsjakten är enligt företrädarna så begränsad att det inte motiverar åtgärden.

– Vi vill gå ifrån skyddsåtgärder och konfliktfyllda åtgärder. Vår övertygelse, för att få bukt med de omfattande betesskadorna, är en förlängd jakttid under hösten, skriver skogsbolagens företrädare Anette Waara, marknadschef Sveaskog, Mattias Westerlund, regionchef Holmen Skog och Birgitta Boström, skogsförvaltare SCA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram