Skarvjaktutbildningen drog västerut – fullbokad på nolltid
Intresset för skarvjakt är stort. De utbildningar som hittills hållits i Jägareförbundets regi har blivit fulltecknade direkt. Premiärutbildningen i Västra Götalands län var inget undantag.
I somras smög Svenska Jägareförbundet i gång med en helt ny skarvjaktutbildning. Magnus Belin har varit projektledare och tagit fram utbildningsmaterialet. Han är glad och positivt överraskad över det stora intresset.
– Vi har knappt hunnit lägga ut anmälningen till kursen innan den blivit fullbokad, säger han.
Första i väst
Utbildningen hålls inledningsvis i tre pilotlän – Västra Götaland, Södermanland och Stockholms län. I dessa tre län utbildas också instruktörer som ska hålla i utbildningarna framöver.
– Det finns några väldigt erfarna skarvjägare och deras erfarenhet och kunskap har varit viktig när jag satt ihop utbildningens innehåll. Nu när första utbildningen i Västsverige hålls är både Robin Wolf och Tommy Berntsson med. De ska ta över och hålla i utbildningarna här framöver, säger Magnus Belin.
Både teori och praktik
De tolv jägare som deltog på utbildningen på Nimrods skjutbaneanläggning i Uddevalla hade varierad erfarenhet av skarvjakt, men alla hade koppling till skärgården.
Under en relativt intensiv dag drillades de både teoretiskt och praktiskt.
Lars-Åke Johansson från Tjörn tyckte att det var en mycket intressant utbildningsdag.
– Jag anmälde mig för att jag vill lära mig mer om skarvjakt. Jag ser ju vilka problem och skador fågeln orsakar. Jag har många kamrater som är sportfiskare här i Bohuslän och de vittnar också om dessa problem. Kursen har varit jättebra med ett detaljerat innehåll, säger han.
Eftersom skarven i dag endast förvaltas genom skyddsjakt lades stort fokus på regelverk och juridik. Det är viktigt att ha bra kännedom om hur de regionala besluten ser ut just i det län där man jagar.
– Länsstyrelserna är autonoma myndigheter och beslut kan se olika ut. Det är därför viktigt att jägare läser på ordentligt innan de sticker ut och skyddsjagar, säger Magnus Belin.
Toppskarven ökar
I Bohuslän finns också en annan art av skarv som gör skyddsjakten lite svårare.
– Toppskarven ökar längs med västkusten och det finns en förväxlingsrisk. Därför är det väldigt viktigt att känna till hur de olika arterna ser ut och hur de beter sig. Toppskarven är helt fredad och det är ett jaktbrott att skjuta en sådan, säger Magnus Belin.
Bulvandukning och skytte
Efter några intensiva timmar i skolbänken fick deltagarna också ägna sig åt lite praktik. Skarvskytte sker ofta från lite obekväma skjutställningar och därför fick deltagarna träna på hagelskytte från sittande position.
Det gjordes också övningar med skarvbulvaner.
– Att skapa en bra bulvandukning är viktigt. Skarvar ser bra och upptäcker direkt om något är konstigt. Om jägaren förbereder sig väl ökar chanserna till effektiv skyddsjakt, säger Magnus Belin.
Varför vill du bli instruktör?
Tommy Berntsson, Orust
– Jag kände att det var viktigt att det händer något. Jag ser problemen skarvarna orsakar och hur ekosystemen förändrats i kustbandet de senaste decennierna.
Robin Wolf, Stenungssund
– Skarvarna blir bara fler och fler hela tiden. Det är viktigt att kunskap om arten, jakten och förvaltningen förmedlas. Få jägare bedriver skarvjakt i dag. Det finns en svårighet. Jag hoppas att vi genom denna utbildning kan få fler att börja skyddsjaga skarv.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.