Publicerad 7 september 2016 - 09:09

Ska hållbar jakt på elefant och lejon stoppas?

EU:s förslag att troféjakt ska generera ”konkreta förbättringar i artens bevarandestatus” kan påverka den svenska rovdjursförvaltningen.
Det befarar Johan Svalby, vid FACE, den europeiska jägarfederationen.

Världens största möte för handel med vilda djur arrangeras 24 september till 5 oktober i Johannesburg, Sydafrika.
Cites, som står för Konvention om internationell handel med hotade arter av vilda djur och växter, har 183 deltagande länder, däribland EU och dess 28 medlemsstater.
– Även om beslut enligt Cites är tänkta att tas på rent vetenskaplig grund är det ingen hemlighet att konventionen sedan länge förvandlats till ett slagfält för en ideologisk kamp där välfinansierade anti-jaktorganisationerna lobbar för så många begränsningar som möjligt på jakten. Årets möte i Johannesburg är inget undantag, säger Johan Svalby.

Kan påverka svensk rovdjursförvaltning
Mötet ska bland annat behandla förslag om att lista samtliga Afrikas lejon och elefanter som hotade med det underförstådda syftet att förhindra hållbar jakt.
– Att mitt i en tjuvjaktskris ta bort de viktiga intäkterna från den legala jakten, som går till lokala samhällen att bevara populationerna och bekämpa illegal jakt, skulle utgöra ett skadligt slag mot Afrikas elefanter och lejon, säger Johan Svalby.
En annan viktig fråga som kommer att diskuteras i Johannesburg är EU:s förslag till ett nytt krav att man måste kunna visa att troféjakt genererar ”konkreta förbättringar i artens bevarandestatus”.  
– Idag räcker det med att man kan visa att jakten inte inverkar negativt på en arts bevarandestatus. Alltså samma beviskrav som gäller då undantag tillämpas vid jakt på en strikt skyddad art enligt EU:s art- och habitatdirektiv, exempelvis vargjakt i Sverige och Finland. Skulle EU få igenom sitt förslag kan det i förlängningen leda till strängare krav även för rovdjursförvaltningen inom EU, befarar Johan Svalby.

Engagera lokalbefolkningen
Han berättar att FACE, den Europeiska jägarfederationen, kommer att närvara i Johannesburg för att se till att hållbar jakt främjas som en lösning på de problem som framförallt drabbar Afrika med fattigdom, torka, konflikter mellan lokalbefolkningen och viltstammarna samt den förödande tjuvjakten.
– Endast genom att ge viltet ett värde för lokalbefolkningen som lever sida vid sida med det kan man engagera dem i kampen för att bevara kontinentens emblematiska djur för framtida generationer, slutar Johan Svalby.

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram