Övervakningen av afrikansk svinpest försvåras kraftigt efter att övergångsregeringen inte ger några pengar till SVA för viltövervakning.

Övervakningen av afrikansk svinpest försvåras kraftigt efter att övergångsregeringen inte ger några pengar till SVA för viltövervakning. Foto: Mostphotos

Sjukdomsövervakning av vilda djur avbryts omedelbart

Övervakningen av fruktade viltsjukdomar som fågelinfluensa, CWD och afrikansk svinpest försvåras avsevärt. Detta efter nya instruktioner till myndigheten från övergångsregeringen.
– Det är historiskt att vi nu måste ta en paus i detta arbete, säger veterinär Erik Ågren i ett pressmeddelande från SVA.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, avbryter den pågående övervakningen av sjukdomar bland vilda djur. Detta efter nya instruktioner till myndigheten från övergångsregeringen. Finansiering av uppdraget finns inte med i det nya regleringsbrevet.

– Vi har inte fått information om detta tidigare, men nu för vi en nära dialog med Näringsdepartementet, berörda myndigheter och andra samarbetspartners. Viltövervakningen är en viktig del av sjukdomsövervakningen som vi i nuläget inte kan genomföra. Vi har även internationella åtaganden som vi nu inte heller kan utföra. Vi hoppas att detta får en skyndsam lösning, säger Jens Mattsson, generaldirektör vid SVA, i pressmeddelandet.

 

Inte med i nya regleringsbrevet

Sedan många år tillbaka har SVA fått öronmärkta medel för viltsjukdomsövervakningen, fyra miljoner kronor år 2018, men i årets regleringsbrev från övergångsregeringen finns inte det uppdraget med. Detta innebär att merparten av all viltsjukdomsövervakning nu avbryts hos myndigheten. En del andra viltövervakningsprojekt har annan finansiering och kommer inte att påverkas.

– Vi kommer inte att kunna upptäcka sjukdomsutbrott hos vilda djur när vi inte har en finansiering för övervakningen. Till exempel om det dör många vilda djur kan vi inte säga vad det beror på, säger Erik Ågren, veterinär och chef för SVA:s viltsektion.

 

Inga prover eller analyser

SVA kommer inte att ta prover eller genomföra analyser på vilda djur. Möjligheterna är nu begränsade för övervakning av sjukdomar som till exempel fågelinfluensa och CWD, afrikansk svinpest, duvpest och kaningulsot. Detta kan även komma att påverka SVA:s övervakning av zoonoser, bland annat dvärgbandmask hos rävar och vargar, rabies hos fladdermöss och salmonella hos småfåglar.

 

Övervakning i 70 år

SVA är det enda laboratoriet i Sverige som har samlad kompetens och verksamhet för en nationell viltsjukdomsövervakning. Denna kompetens har byggts upp sedan slutet av 1940-talet.

– Nu tappar vi också kontakten med vårt viktiga nätverk med jägare och allmänheten som skickar in prover och djurkroppar till myndigheten för analys, vilket är grunden för SVA:s viltövervakning. Det är historiskt att vi nu måste ta en paus i detta arbete, säger Erik Ågren i SVA:s pressmeddelande.

 

Läs även

Regeringen: SVA:s viltövervakning ska fortsätta

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev