Publicerad 8 januari 2019 - 16:55

Veterinärer på SVA övervakar sjukdomsläget hos vilda djur. På bilden undersöks ett inskickat lodjur. Till vänster, statsveterinär Torsten Mörner, till höger chefen för viltsektionen Erik Ågren.

Veterinärer på SVA övervakar sjukdomsläget hos vilda djur. På bilden undersöks ett inskickat lodjur. Till vänster, statsveterinär Torsten Mörner, till höger chefen för viltsektionen Erik Ågren. Foto: Jan Henricson

Regeringen: SVA:s viltövervakning ska fortsätta

Stoppet för SVA:s övervakning av sjukdomar hos vilda djur beror inte på den M-KD-budget som antogs av riksdagen den 12 december förra året. Från regeringen säger man nu att övervakningen ingår i myndighetens grunduppdrag, och ska fortsätta.

Tidigare idag meddelade Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, att man omedelbart avbryter sitt program för övervakning av viltsjukdomar.

I ett pressmeddelande uppger myndigheten att det beror på att finansieringen av det särskilda uppdraget inte finns med i regleringsbrevet för 2019, som man nyligen fick från övergångsregeringen.

Anslaget till övervakningen är på fyra miljoner kronor och hämtas ur Viltvårdsfonden, som finansieras av jägarnas jaktkortsavgifter. Kostnaden för viltövervakningen belastar alltså inte statsbudgeten.

 

”Fortsatt en mycket viktig del”

Trots det har den S-ledda övergångsregeringen valt att i regleringsbrevet inte skriva att SVA ska rekvirera summan från Kammarkollegiet, som förvaltar Viltvårdsfonden.

Vad som är orsaken till den uteblivna finansieringen gick inte att få klarhet i under tisdagen, men i en kommentar från Näringsdepartementet skriver landsbygdsministerns statssekreterare Elisabeth Backteman:

– Verksamheter tillhör de kärnuppgifter som myndigheten utför varje år, det uppdraget kvarstår. Myndigheten ska alltså fortsätta med övervakning av sjukdomar hos vilda djur. Jag har under dagen kontaktat generaldirektören för SVA, Jens Mattsson, och framfört detta. Viltövervakningen kommer även framöver att vara en mycket viktig del för övervakningen av djursjukdomar.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram