Publicerad 7 mars 2017 - 11:53

Viltkött som livsmedel får allt större uppmärksamhet. Senast genom att sex miljoner kronor anslås för att främja svenskt vilt som mat. Foto: Jan Henricson

Sex miljoner för ökat viltätande

Sex miljoner kronor. Pengarna som kommer från Jordbruksverket delas ut för att öka intresset för viltkött bland svenska konsumenter. Ett sätt kan vara att öka antalet offentliga måltider med vilt på menyn.

Anslaget är en del i landsbygdsprogrammet där regeringen gett Jordbruksverket i uppdrag att främja svenskt vilt som mat.

Camilla Bender Larson som är landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket hoppas nu att det ska komma in många bra förslag på vad som kan göras för att främja viltet som livsmedel.

– Viltköttet är något som är helt rätt i tiden. Efterfrågan på klimatsmarta och ekologiska råvaror är stor. Projektet ska ge några svar på frågan hur vi på bästa tänkbara sätt kan ge fler möjlighet att ta del av viltkött som livsmedel, säger hon.

 

Stort intresse

Projektpengar kan sökas av organisationer, företag, myndigheter och privatpersoner. Kommuner och landsting är andra som kan komma ifråga.

– Intresset är stort och jag vet att många aktörer sitter och skriver sina projektförslag nu, säger Camilla Bender Larson.

På Jordbruksverkets hemsida listas vad projektet syftar till. Några av punkterna:

• Korta viltkedjan mellan natur och konsument.

• Utveckla viltprodukter som livsmedel.

• Förbättra kvaliteten genom bättre tillvaratagande.

• Stärka bilden av viltköttet som en klimatsmart, ekologisk och svensk profilprodukt.

• Öka antalet offentliga måltider med vilt på menyn.

 

Minskad import

– Dessutom ser vi en möjlighet att minska importen av viltkött. Trots att vi har så mycket vilt i Sverige importeras en hel del, särskilt vildsvin och hjort, säger Camilla Bender Larson.

På Svenska Jägareförbundet är man inte oväntat positiv till den särskilda viltköttsatsningen, som är i linje med förbundets långsiktiga arbete att få allmänheten mer intresserad av vilt som livsmedel.

Christina Nilson-Dag. Foto: Jan Henricson

– Vi tycker det är självklart att viltköttet ska ingå som en del av en nationell livsmedelsstrategi. Viltköttet är ett bra exempel på ett naturligt och ekologiskt hållbart livsmedel, säger Christina Nilson-Dag som arbetar med frågan på förbundet.

 

Hållbart brukande

Christina Nilson-Dag betonar också viltköttet som ett pedagogiskt verktyg för att öka förståelsen för naturen och dess brukande.

– Även om viltköttet bara står för tre procent av den totala köttproduktionen är det en mycket viktig resurs. Inte minst för att visa på fördelarna med ett långsiktigt och hållbart brukande av naturens resurser, säger Christina Nilson-Dag, som berättar att Jägareförbundet skissar på några projekt som är lämpliga att söka anslag till.

Ansökningstiden till Jordbruksverket går ut den 11 maj. Efter det ska projekten granskas och bedömas efter verkets särskilda kriterier.

 

Mer om projektet går att läsa här.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram