Så gott som samtliga jägare i förvaltningsområde 7 i Jönköpings län, omfattande Eksjö kommun, skjuter på älgjaktstarten med en vecka. Foto: Jan Henricson

Senare jakt för älgbrunstens skull

På nästan 69.000 hektar, så gott som hela förvaltningsområde 7 i Jönköpings län, inleds höstens älgjakt den tredje måndagen i oktober istället för den andra. Genom det menar jägarna att de undviker att jaga under älgens brunsttid.

Jakttider i allmänhet och jakttiden på älg i synnerhet har på senare år varit föremål för en allt intensivare debatt. När forskarna inom projektet Höglandsälgen visade att brunsten inte är över när älgjakten inleds andra måndagen i oktober sköt diskussionen ytterligare fart.

 

Brunst och värme

Skötselområden i södra Sverige har tidigare år beslutat att skjuta på jaktstarten. Nu följer så gott som hela förvaltningsområde 7 i Jönköpings län efter, och senarelägger jaktpremiären med en vecka.

– I första hand för att älgen ska få mer tid att göra klart sina brunstbestyr, men också för att det ska bli lite svalare väder samt att det ska bli mer tid till rådjursjakt innan älgjakten drar igång, säger Erland Rydén som är ordförande i älgförvaltningsgruppen.

 

Erland Rydén är ordförande i förvaltningsområdet som omfattar närmare 69.000 hektar där älgjakten inleds den tredje måndagen i oktober istället för den andra. Foto: Jan Henricson

 

Förslag från områden

Från förvaltningsområdet, som med något litet undantag omfattar Eksjö kommun, har man inte påverkat beslutet, utan endast förmedlat diskussionen efter att förslaget som kom från ett par skötselområden väcktes.

– Skötselområden och licensområden har beslutat om jakttiden själva, det är inte något som vi kan göra. Man kan se den senarelagda jaktstarten som ett test, det blir säkert utvärderat på olika sätt efter höstens jakt, säger Erland Rydén.

Nyheten om den uppskjutna jaktpremiären har börjat spridas till jägarna, för att de ska ha tid att planera sina semestrar. Det kommer också att finnas med i förvaltningsområdets samrådsprotokoll.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev