Runar Filper (SD). Foto: Riksdagen

SD: Fler vargattacker på tamdjur att vänta

Naturvårdsverkets beslut att redan nu stoppa vinterns vargjakt har väckt starka känslor i jägarkretsar. Ytterst är det regering och riksdag som bestämmer hur rovdjursförvaltningen ska bedrivas. Svensk Jakt har ställt fyra frågor om varg till riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner. Nedan svarar Runar Filper, Sverigedemokraterna.

• Vad har du för åsikt om Naturvårdsverkets beslut att inte tillåta någon licensjakt på varg i vinter?

– Ett dåligt beslut, som kommer att leda till ökad koncentration av varg i områden som redan har ohållbart stora populationer. Detta medför i förlängningen fler fårattacker och fler attacker på både jakt- och tamhundar. Ett hårdare jakttryck på varg skulle skapa förutsättningar för bättre harmoni mellan människa och varg, då den skulle lära sig att hålla sig längre bort från bebyggelse, gårdar och tamdjur.

 

• Inventeringarna visar att vargstammen minskat i landet på senare år och Naturvårdsverket menar att nedgången inte kan förklaras på naturlig väg.  Vad tror du händer med den illegala jakten på varg när möjlighet till legal vargjakt nu tas bort?

– En fråga som uppstår är hur väl genomförd och tillförlitlig en inventering är. I områden där stor förstämning redan råder ökar frustrationen över myndighetsbeslut som saknar förankring i verkligheten, vilket så klart ökar risken för illegala handlingar, det som djurrättsaktivister skulle kalla ”civil olydnad”. Men självklart ska problem lösas på laglig väg.

 

• Tydlighet, förutsägbarhet och lokalt inflytande är tre kriterier som är viktiga för en lyckosam förvaltning av varg. Tycker du att dagens rovdjurspolitik uppfyller dessa tre hörnstenar?

– Det som blivit mer tydligt är att beslut om licensjakt efter varg som huvudregel får fattas senast 1 oktober och att överklaganden avgörs av en och samma domstol, Förvaltningsrätten i Luleå. Förutsägbarheten i dessa processer kan förstås förbättras i och med att mycket brukar vara oklart in i det sista.

– Lokalt inflytande lämnar också mycket övrigt att önska, medan krafter som kan verka 50–100 mil från skådeplatsen kan obstruera myndighetsbeslut genom en talerätt, som i princip ger facebookgrupper mer inflytande än befolkningen i de bygder där problematiken finns.

 

• Riksdagen har beslutat att gynnsam bevarandestatus för varg ska vara 170–270 vargar. Naturvårdsverket anger att det krävs minst 300 vargar. Vilken siffra gäller som gynnsam bevarandestatus för varg?

– Sverigedemokraterna har alltsedan riksdagsbeslutet 2013 (om intervallet 170–270 vargar), sagt att vår ståndpunkt är minst 170 vargar, vilket vi också motionerat om i riksdagen, säger Runar Filper.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev