Publicerad 23 mars 2018 - 10:21

Bent Christensen, lektor vid Umeå universitet, får Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens samverkanspris 2018. Foto: privat

Samverkanspris till Bent Christensen

Bent Christensen, lektor på Umeå universitet, tilldelas Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens samverkanspris 2018. Bent Christensen är bland annat känd från populära tv- och radioprogram som Mitt i naturen, Studio natur och P3.

I motiveringen nämns hans engagemang för att sprida kunskap inom det naturvetenskapliga området. Han har förutom att delta i olika media jobbat mycket med skolelever i grundskola och gymnasium.

– Det känns förstås fantastiskt kul att arbetet med att förmedla kunskap till kretsar utanför universitet uppskattas. Jag har lagt väldigt mycket tid och energi på den sortens arbete under många år, och priset tolkar jag som att fakulteten anser att det arbetet också är viktigt, säger Bent Christensen.

 

En demokratifråga

Bent Christensens intresse för att sprida kunskaper till en större allmänhet har haft stort genomslag, bland annat genom deltagande i mediala sammanhang som exempelvis SVT:s Studio Natur.

Han anser själv att det är en demokratifråga att vetenskapliga upptäckter också når ut till dem som betalar forskningen, det vill säga skattebetalarna och att forskare ska engagera sig i samverkan med det omgivande samhället.

– Det finns flera olika skäl till det. Ett skäl baseras på någon form av att jag anser att vi i lämplig form kan sprida information och engagera våra egentliga finansiärer, skattebetalarna, som oftast inte läser forskningsartiklar. Ett annat skäl är att jag mycket hellre lever i ett samhälle där människor är välinformerade och kan mycket om många problem. Slutligen, och ärligt talat viktigast är att jag tycker att det är kul att möta människor och kunna bidra till att blanda kunskapsöverföring med att ha roligt, säger Bent Christensen.

 

Prisad folkbildare

Bent Christensen föddes i Danmark och har en doktorsexamen i ekologi från Umeå universitet. Han har tidigare fått Naturvetarkårens pedagogiska pris 2005 och teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2007.

Bent Christensen utnämndes till excellent lärare vid Umeå universitet 2015.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram