Ska jägaren kunna sälja vildsvinskött direkt till konsument, utan att det passerar en godkänd vilthanteringsanläggning? Frågan diskuterades i riksdagen på måndagen.Foto: Jan Henricson

Samsyn och skillnader om vildsvin i riksdagen

Regeringen vill utreda mer, oppositionen vill gå snabbare fram. Så kan man sammanfatta riksdagsdebatten om hur reglerna vid försäljning av vildsvinskött kan förenklas, för att därmed öka jakttrycket.

Johan Hultberg, (M). Foto: Riksdagen

Frågan om vildsvinsköttet väcktes av moderate ledamoten Johan Hultberg som i en interpellation ville veta om Sven-Erik Bucht är beredd att lätta på regelverket och på så sätt underlätta för jägarna att sälja direkt till konsument.

Bakgrunden till debatten går att spåra till Jägareförbundets och LRF:s gemensamma förslag att Sverige, med Tyskland som förebild, ska införa ett system som innebär att ett trikintest blir spårbart i förhållande till köttet, för att livsmedelssäkerheten på så sätt kan garanteras.

 

Många testade svin

Just det tyska exemplet återkom Johan Hultberg till vid ett par tillfällen under debatten, för att understryka att det inte behöver vara besvärligare att sälja vildsvinskött här än vad det är där.

– I Tyskland säljs i runda tal 500.000 vildsvin om året inom det här systemet. Man har inte kunnat konstatera ett enda fall där trikinsmittat kött har nått konsument, sa Johan Hultberg och frågade om landsbygdsministern är beredd att införa en sådan ordning även i Sverige.

Hultberg hade hoppats på ett oreserverat ja från Sven-Erik Bucht men fick nöja sig med ett kanske.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, (S). Foto: Kristian Pohl

– Jag tycker att förslaget från de båda förbunden är intressant och är beredd att titta närmare på det tillsammans med myndigheter och intressenter. Om livsmedelssäkerheten kan garanteras är det möjligt att vi går vidare med det, sa Sven-Erik Bucht under debatten.

 

Mer jakt krävs

Debattörerna, bland vilka också kristdemokraten Magnus Oscarsson ingick, var helt överens om problembeskrivningen. Att jägarna gör ett bra jobb med att hålla vildsvinsstammen i schack, men att det kommer att krävas utökad jakt i framtiden.

– För att det ska ske behöver jägarna få avyttring för köttet på ett enklare sätt än att behöva lämna det till en vilthanteringsanläggning. Risken är annars att man slutar jaga när den egna frysen är full, konstaterade Johan Hultberg.

Sven-Erik Bucht betonade att det finns flera hänsyn att ta. Han konstaterade att viltanläggningarnas intresseorganisation har sagt nej till förslaget, med hänvisning till livsmedelssäkerheten.

– Dessutom ska man komma ihåg att det här rör sig om ett antal företagare som har investerat stora pengar i sina anläggningar, sa Bucht.

Magnus Oscarsson, (KD). Foto: Riksdagen

Det trodde inte Johan Hultberg var något problem. Om konsumenterna får smak på vildsvinskött kommer efterfrågan på viltkött att öka, vilket gynnar även dessa företag, menade han.

Magnus Oscarsson tryckte på att det var viktigt att något blev gjort, och att det inte stannade vid prat och diskussioner.

– När jag talar med jägare och lantbrukare är budskapet att de förväntar sig att politiken tar beslut som gör skillnad, sa Magnus Oscarsson.

 

Inget undantag

En riksdagsdebatt blir inte fulländad utan att politikerna skyller på varandra. Måndagens vildsvinsdebatt utgjorde i det fallet inget undantag.

Sven-Erik Bucht ansåg att alliansregeringen varit passiv trots att man tillsatt två utredningar för att komma framåt i frågan. Johan Hultberg kontrade med att det endast är två år sedan landsbygdsministern i kammaren sa att han inte var beredd att göra några förändringar i regelverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev