Roger Haglund kollar solcellen på en åtel. Vildsvinen har etablerat sig i södra Dalsland. Foto: Boo Westlund

Samförstånd och lyhördhet är nycklarna i nytt vildsvinsområde

Vildsvinen ökar snabbt i södra Dalsland.
Norr om Hästefjorden i Frändefors har jägarna insett att det innebär både jaktmöjligheter och problem.
– Det viktigaste är att vi försöker nå samförstånd med lantbrukare och andra boende i området. Vi försöker vara lyhörda, säger Roger Haglund, jägare och hundförare i Frändefors.

De första tecknen på att vildsvinen var på väg etablera sig i södra Dalsland kom för fem år sedan. Enstaka observationer, några stora galtar som passerade.

Djur på vandring, men långt ifrån en etablerad stam.

Förra året växte vildsvinsstammen snabbt.

– Ja, det var första året som vi hade tydliga skador i spannmål och vall och vi såg mycket mer vildsvin. Förra året började vi också jaga vildsvin, säger Roger Haglund.

 

[google_map_easy id=”12″]

 

Jaktbart vilt

Jägarna i området mellan sjöarna Stora och Lilla Hästefjorden fick raskt ett nytt jaktbart vilt, men också en del nya problem att ta tag i.

 

”Men vi kan ju inte utrota vildsvinen.”

 

Erfarenheter från andra delar av landet pekade mot att lantbrukarna inte skulle vara särskilt nöjda med vildsvin på markerna.

Så blev det också.

Det ledde till möten och diskussioner där jägarna har erbjudit sig att försöka hitta lösningar innan vildsvinen ställer till allt för stora skador.

– Men vi kan ju inte utrota vildsvinen. Det vi försöker nu är att hitta samförstånd och lösa frågor om både jakt och förvaltning tidigt för att undvika allt för stora skador för lantbrukarna. Just samförstånd är nog det viktigaste, säger Lars-Erik Nyman, jägare i området.

 

Gemensam jakt

Förra året gick jaktlagen i området ihop för att jaga över större marker. Ett upplägg som gav gemensam vildsvinsjakt på 2.000 hektar. Jaktlyckan i antalet fällda vildsvin var inte så uppseendeväckande.

Men jägarna, och markägarna, lärde sig en hel del.

 

”Vi insåg att vi måste jaga organiserat och hitta gemensamma lösningar”

 

Den lärdomen bygger man nu vidare på.

– Vi insåg att vi måste jaga organiserat och hitta gemensamma lösningar för att minska skadeproblematiken och hålla nere antalet vildsvin. Var och en klarar inte det och att bara sätta upp åtlar för att skjuta löser inte allt. Sen är jakt på vildsvin inte som att jaga älg, det lärde vi oss, säger Lars Krantz, kassör i Vänersborgs jaktvårdskrets.

 

Attraktiva vassområden

Vi åker runt i området. Vackra skogsområden med stora inslag av ek och annat löv, böjande fält och holmar med skydd och vatten. Längs sjöarna finns för vildsvinen attraktiva vassområden och rätt över marken sträcker sig en kanal som binder samman sjöarna.

Hela odlingslandskapet är resultatet av en sjösänkning på 1860-talet som torrlade stora, näringsrika delar av gammal sjöbotten.

Bördiga marker där vildsvinen helt säkert kommer att stanna och öka i antal.

 

En blandning av ärtor och havre lockar vildsvinen ut i fälten. Lennart Gustavsson och Roger Haglund har inga problem att följa spåren. Foto: Boo Westlund

Enorma fält

Vi besöker nya åtelplatser och passerar enorma fält med vete, havre, vall och ensilageodling.

Fälten med blandningar av ärtor, havre och annat begärligt grönfoder har redan lockat ut suggor med kultingar.

Efter sådden gick flockarna radrätt och bökade fram ärtorna.

– Vi sköt en gris här, och då blev det lite lugnare. Men du ser spåren, de är kvar men har väl blivit lite försiktigare, säger Roger Haglund.

 

Skyddar från skador

Jägarna har försökt skaffa sig kunskaper om hur man ska lyckas med förvaltningen, hur man skyddar lantbrukarna från skador och vad man bör tänka på i största allmänhet.

Frändeforsjägarna har också snabbt insett det kanske viktigaste, och det är att ha bra kontaktytor med drabbade och allmänhet.

 

”Etiken är väldigt viktig”

 

Vildsvinsförvaltningen handlar i mycket stor utsträckning om hur man tillsammans löser jakten över större ytor.

Det gäller att skapa förutsättningar för att jaga hårt där vildsvinen inte ska vara.

– Vi måste nog titta mera på att sätta upp åtlar för att locka bort vildsvinen till marker där de inte gör skada, och där de får vara ifred. Men vi måste också vara noga med etiken under jakten nu när vi börjar få vildsvin här. Etiken är väldigt viktig, säger Lennart Gustavsson som sitter i styrelsen för Jägareförbundet Västra Götaland Väst.

 

Tillgång till eftersökshund

När det gäller etiken är en del tillgången till eftersökshund och förare.

I Västra Götaland Väst har länsföreningen startat en grupp de kallar för eftersöksassistans för att lösa behovet av eftersökekipage vid jakt.

– Det är en sammanslutning av erfarna och rutinerade eftersöksekipage som kan hjälpa andra jägare som behöver hjälp. Vildsvinsjakten kommer att ställa helt nya krav på jägarna i området, säger Lennart Gustavsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev