Publicerad 24 januari 2020 - 20:27

Girjas sameby och länsstyrelsen i Norrbotten försöker nu tillsammans hitta en lösning för dem som löst kommunkort och länskort av Länsstyrelsen, så att de kan nyttja jakttillstånden tills de löper ut den 30 juni 2020. Foto: Lars-Henrik Andersson

Samebyn och länsstyrelsen söker gemensam lösning

Girjas sameby söker nu en lösning för dem som löst kommunkort och länskort av länsstyrelsen, så att de kan nyttja jakttillstånden tills de löper ut den 30 juni 2020. Länsstyrelsen lovar bistå samebyn.

Som Svensk Jakt rapporterat om tidigare har länsstyrelsen med anledning av Högsta domstolens dom tagit bort möjligheten att i NatureIT köpa/aktivera jakttillstånd eller fiskekort inom Girjas sameby. Med anledning av detta är områdena G1 till och med G3 rödmarkerade i kartan som finns i NatureIT.

– Det är bra att frågan nu är avgjord och det är också bra att det är en tydlig dom. Domen trädde i kraft med omedelbar verkan och Länsstyrelsen har därför tagit bort möjligheten att ge tillstånd till jakt eller fiske i området, säger landshövdingen i Norrbotten, Björn O. Nilsson.

Björn O. Nilsson, landshövding Norrbottens län. Foto: Lule-bild

Han påpekar att domen gäller jakt och fiske ovan odlingsgränsen i en av samebyarna i länet. I övriga Norrbotten är länsstyrelsens ansvar oförändrat.

 

Söker lösning

Girjas sameby söker nu en lösning för dem som löst kommunkort och länskort av länsstyrelsen, så att de kan nyttja jakttillstånden tills de löper ut den 30 juni 2020.

– Länsstyrelsen kommer att bistå Girjas sameby i denna fråga. Vi kommer också att fortsätta diskussionerna kring bland annat förvaltningen av jakten och fisket, säger Johan Antti, länsråd vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram