Foto: Kjell-Erik Moseid

Girjas saknar plan för försäljning av jaktkort

UPPDATERAD TEXT Länsstyrelsen i Norrbotten stoppade igår försäljningen av jaktkort inom Girjas sameby.
Samebyn har i dagsläget ingen organisation att sköta detta.

De jägare som redan löst jaktkort i området kan komma att få pengarna tillbaka, uppger landshövding Björn O Nilsson för SVT Norrbotten.

Så här skriver länsstyrelsen på sin hemsida: ”Länsstyrelsen har, med anledning av Högsta Domstolens dom i dag, tagit bort möjligheten att i NatureIT köpa/aktivera jakttillstånd eller fiskekort inom Girjas sameby. Därför är områdena G1 till och med G3 rödmarkerade i kartan som finns i NatureIT.”

 

Ingen plan

Björn O Nilsson menar att domen medför att länsstyrelsen inte längre har laglig grund att sälja jaktkort i det aktuella området.

– Skulle vi komma i ett läge att någon vill ha pengarna tillbaka så kommer vi hantera det, säger han till SVT Norrbotten.

Enligt P4 Norrbotten har Girjas sameby ingen plan i dagsläget för hur jakt- och fiskekorten för allmänheten ska lösas, dock har samebyns ordförande Matti Berg betonat att lokala jägare ska prioriteras.

 

UPPDATERING

Via e-post uppger Girjas ordförande Matti Blind-Berg  att samebyn ”undersöker för närvarande en lösning för de som löst kommunkort och länskort av länsstyrelsen så att de kan nyttja tillstånden tills de löper ut 30 juni 2020 med reservation för normalt förekommande begränsningar.

Mer information kommer till veckan.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev