Renar på skärgårdsöar utanför Luleå stör den pågående älgjakten. Renarna ägs av Gällivare skogssameby. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sameby får böta för renar på skärgårdsö

Premium

Kvarlämnade renar på en skärgårdsö utanför Luleå i Norrbotten har stört älgjakten. Nu får samebyn ett vitesföreläggande.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 8 oktober 2020 - 13:27

Länsstyrelsen har uppmanat Gällivare skogsameby att hämta in renarna från skärgårdsöarna, där de blivit kvar efter vinterns bete. Älgjägare på öarna har klagat och menar att renförekomsten stör älgjakten och hundarna.

Samebyn överklagade länsstyrelsens beslut men nu har förvaltningsrätten i Luleå avslagit Gällivare skogssamebys överklagan och fastställer länsstyrelsens beslut.  Något som Sameradion rapporterat om.

 

Stör älgjakten

Förvaltningsrätten gör samma bedömning som länsstyrelsen, nämligen att renarna utgör en olägenhet vid jakt med hund på en avgränsad yta som en ö.

”Vidare framgår av handlingarna att Gällivare skogssameby tidigare har anmanats att ta hand om renarna, men att så inte har skett. Mot denna bakgrund föreligger grund för att förelägga om vite.”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

 

Hinner inte

Gällivare skogssameby anser dock att det på kort tid är svårt att flytta renarna från området eftersom det innebär flera moment såsom lokalisering, samling och borttransport alternativt avlivning. Samebyn tycker heller inte att vitesbeloppet på 50 000 kronor, för att renar uppehåller sig på Stor Furön, är proportionerligt i förhållande till den skada som påstås uppkomma.

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om att renar funnits kvar på skärgårdsöar och att detta stört jakten på öarna.

 

Renar störde jakt – förvaltningsrätt ger jägare rätt

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram