Naturvårdsverket tillåter licensjakt på 2.000 gråsälar samt skyddsjakt på 900 knubbsälar och 400 vikare. Foto: Martin Källberg

Säljakt – i dag kom besluten

Premium

I dag kom Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på gråsäl samt skyddsjakt på knubbsäl och vikare. Alla län med kust mot Östersjön får som väntat en gemensam licenskvot på 2.000 gråsälar.

Svensk Jakt kunde redan förra veckan berätta om beslutet, som innebär att jakt på gråsäl kan börja den 20 april och pågå fram till den 31 januari 2021.

Väntat beslut om licensjakt på gråsäl

Säljakten får bedrivas från land, is, båt eller annan konstruktion. Jakt får även ske med typgodkänt fångstredskap. Under jakt får stillaliggande båt användas utan krav på att motorn ska vara avstängd. För att jaga från båt krävs utbildning i säljakt som organiserats av jägarorganisationerna i Sverige eller Finland.

För att jaga krävs självklart också statligt jaktkort.

 

Ska rapporteras

Uppgifter om fälld säl ska rapporteras till Naturvårdsverket så snart som möjligt tillsammans med uppgifter om plats, kön och längd på sälen, i de fall sälen bärgats. Ett antal sälar ska dessutom undersökas genom mer ingående studier och vävnadsprover. Nationalparksområden är undantagna från jakt, och jakttiden är även begränsad i områden med områdesskydd.

– Detta är ett viktigt steg i rätt riktning och vårt självklara mål är förstås att även vikare och knubbsäl skall kunna jagas på licens i framtiden, säger Hans Geibrink, ansvarig jaktvårdskonsulent för kustjaktfrågor i en kommentar på Jägareförbundets hemsida.

 

Vid fiskeredskap

Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på 900 knubbsälar. Jakten får endast bedrivas inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där knubbsälarna skadar redskap och fiskeutrustning. Skyddsjakten på knubbsäl pågår under tiden 20 april – 20 maj 2020 och 16 juli 2020 – 19 april 2021. Jakten är tillåten i Västra Götalands län, Halland och del av Skåne vilket omfattar Båstad, Ängelholm, Höganäs och Helsingborgs kommuner. 560 knubbsälar får skjutas i Västra Götaland, 200 i Halland och 140 i Skåne.

Naturvårdsverket har även tagit beslut om skyddsjakt på vikare i Norrbotten och Västerbotten. I Norrbotten får 340 vikare fällas, i Västerbotten 60 vikare.

 

Handel ett problem

Idag är det enligt EU:s handelsförbud inte tillåtet att handla med sälprodukter som kött, skinn och olja. Säljakten påverkas negativt av att jägarna inte har möjlighet att sälja sälprodukter.

– För de allra flesta svenska jägare är det en självklarhet att det vi skjuter också ska tas tillvara – och även kunna avyttras. Detta är viktigt ur ett etiskt perspektiv och skulle förmodligen även öka intresset för denna urgamla jaktform, säger Hans Geibrink.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev