Så vill regeringen hantera rovdjuren

Lena Ek. Foto: Martina Huber

170-270 vargar, 700–1.000 lodjur och 1.100–1.400 björnar. Det är gynnsam bevarandetstaus för respektive art i landet. Det slår regeringen idag fast i sin rovdjursproposition ”En hållbar rovdjurspolitik”.

– En trovärdig rovdjurspolitik kräver en aktiv förvaltning. Vi måste ta mer hänsyn till privatpersoner och företagare, sa miljöminister Lena Ek i inledningen av den nu pågående presskonferens i Rosenbad.

– Vi behöver lätta på rovdjurstrycket i delar av Mellansverige, fortsätter Lena Ek.

Frågetecken finns från delar av den samlade journalistkåren på plats om att vargstammen nu blir för låg.

– Intervallet på 170–270 vargar är väl vetenskapligt underbyggt om vad som behövs, svarar Lena Ek.

 

 

Regionala avvägningar
– Fördelen med intervallet är att det ger ett utrymme för adaptiv, regional avvägning i arbetet med förvaltningen. Intervallet ska ligga till grund över hur stammarna förvalts och beroende på hur fördelningen av stammarna fördelas i olika län. Referensvärdet för gynnsam bevarandestatus får inte underskridas, säger Lena Ek.

– En unik förekomst av så många rovdjur i samma land och län. Flexibel förvaltnings krävs och den ska rymma olika socioekonomiska överväganden, fortsätter hon.

Svensk Jakt har gjort en intervju med miljöminister Lena Ek. Den finns att lyssna på här: Lena Ek om rovdjurspropositionen 

Detta är gynnsam bevarandestatus

Gynnsam bevarandestatus, gybs, återfinns i EU:s Art- och habitatdirektiv som medlemsländerna ska uppfylla. Exakt vad det innebär framgår inte i detalj men artikel 17-anvisningarna i direktivet säger i klartext att ett medlemsland ska ”ha högre ambitioner än att enbart förhindra utdöende”.
Det är alltså risken för utdöende som kan beräknas vetenskapligt genom sårbarhetsanalyser. Det var en sådan analys som kom fram till att det behövs 100 vargar i Sverige för att stammen ska vara livskraftig.
Därutöver sägs att man ska ta hänsyn till genetiken. Rovdjursriktlinjerna kvantifierar detta krav och säger att ett genetiskt utbyte motsvarande en enda individ per generation är vad som krävs för gybs.
Det finns också politiska ställningstaganden som kvantifierar vad gybs är för något. Ett medlemsland får till exempel inte ha färre individer av en art än när de gick med i EU (30 vargar och 700 lodjur i Sverige).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev