Publicerad 16 april 2020 - 09:46

På försommaren kan en björn döda och äta upp till ett 15-tal älgkalvar. Foto: Johnny Olsson (älg) Rolf Andersson/Mostphotos (björn)

Så många älgkalvar tas av björn

Under några intensiva veckor varje år äter en björn i snitt sju–åtta älgkalvar, för att sedan återgå till att äta gräs, örter, myror och bär, rapporterar Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Den 14 april inföll Tiburtiusdagen, dagen då björnen enligt folktron lämnade idet efter sex–sju månaders vintersömn. Det stämmer ganska bra med verkligheten, men björnar kommer ut ur idet vid lite olika tidpunkter på våren beroende på väder och om de har ungar eller inte.

Jonas Kindberg.

– Först kommer vuxna hanbjörnar ut och sist kommer honor med årsungar, som är födda i idet under vintern, säger Jonas Kindberg, i ett pressmeddelande. Han är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och ansvarig för det skandinaviska björnprojektet.

 

En allätare

Björnen är en omnivor, allätare, och äter det som är tillgängligt under olika säsonger. På hösten blir det mängder av bär, främst blåbär och lingon men också kråkbär. Bären hjälper björnen att bygga upp ett rejält fettlager som den sedan lever på under tiden i idet.

På våren är det mindre med mat. Det kan bli lite rester från döda djur, gräs, renkalvar, stackmyror och så möjligen en eller annan älg. När älgkorna kalvar i slutet på maj och början på juni ger det björnen möjlighet till mer föda.

 

Stor variation

– En vuxen björn tar i genomsnitt sju–åtta älgkalvar under några intensiva veckor. Variationen mellan olika individer och år är dock stor. Ibland tar en björn upp till ett 15-tal kalvar, för att året efter kanske bara ta någon enstaka eller ingen alls, säger Jonas Kindberg.

Björnen äter upp hela älgkalven utom tänder och klövar. Det tar ungefär två dygn och björnen stannar oftast i närheten under tiden.

Efter denna korta tid övergår björnen till att äta gräs och örter samt en hel del hästmyror. Sedan blir det sensommar och höst och återigen dags för fest på bär. ​

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram