Jägareförbundet rasar: ”Så här kan vi inte ha det”

Torbjörn Lövbom, ordförande o Jägareförbundets rovdjursråd, menar att det inte är ett hållbart system där domstolar sköter viltförvaltningen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet är starkt kritiskt till att vargförvaltningen inte fungerar.
– Än en gång blir det domstolar som ska avgöra hur viltförvaltningen i landet ska fungera, säger Torbjörn Lövbom ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.

Förvaltningsrätterna i Karlstad och Falun beviljar inhibition i väntan på att vargjaktsbeslutet avgörs i sak. Detta innebär att vargjakten stoppas i Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg.
– Vi kommer överklaga beslutet om inhibition till Kammarrätten, säger Torbjörn Lövbom ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.
Svenska Jägareförbundet uppger att man känner en ökande frustration över att vargförvaltningen aldrig fungerar som politikerna beslutat.

Omöjligt system
”Trots att riksdagen fattat flera beslut om hur vargförvaltningen ska fungera, samt att myndigheterna fattat beslut om jakt verkar det omöjligt att få systemet att fungera i praktiken.”, skriver Jägareförbundet i ett pressmeddelande.
– Än en gång blir det domstolar som ska avgöra hur viltförvaltningen i landet ska fungera. Och rätten stoppar jakten precis innan den ska genomföras. Så här kan vi inte ha det, säger Torbjörn Lövbom.
Svenska Jägareförbundet anser att länsstyrelsernas beslut om vargjakt ska genomföras, vilket innebär att 46 vargar ska fällas i några mellansvenska län.

Inte beaktat alla aspekter
– Vi kommer därför att överklaga Förvaltningsrätten i Karlstads och Faluns beslut till Kammarrätten. Vi tycker inte att Förvaltningsrätternas beslut har beaktat alla aspekter av frågan. Bland annat har man inte tagit hänsyn till att vargstammen har gynnsam bevarandestatus, vilket öppnar för att genomföra vargjakt. Ett inhibitionsbeslut kommer att medföra jakttiden på varg troligen är slut innan rätten har prövat målet i sak, säger Torbjörn Lövbom.
– Vi avvaktar nu och ser hur Förvaltningsrätten i Uppsala kommer besluta angående inhibition, säger Torbjörn Lövbom. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev