S och SD försiktigt positiva till rovdjursförslag

Regeringen har lagt fram sitt förslag om rovdjuren – men hur ställer sig oppositionen i riksdagen? Foto: Martin Källberg

Oppositionspartierna är splittrade kring regeringens rovdjursförslag som igår presenterades av miljöminister Lena Ek. Miljöpartiet och Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag, medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är försiktigt positiva.

Den av regeringen framlagda rovdjurspropositionen går nu vidare till Miljö- och jordbruksutskottet, där den ska beredas innan det är dags för avgörande i riksdagen.

Helén Pettersson (S) sitter i Miljö- och jordbruksutskottet och är Socialdemokraternas jaktpolitiska talesperson. Hon har ännu inte hunnit läsa in sig på alla delar i propositionen, men av det hon hittills tagit till sig finns inga stora invändningar mot innehållet.

– Jag kan inte lämna något definitivt svar på hur vi ställer oss till rovdjurspropositionen, men av det jag hittills hunnit med att läsa kan jag se att finns positiva delar. Det är väldigt svårt att uttala sig bara ett dygn efter propositionen släppts. Riksdagsarbetet har inte dragit igång ännu och vi har inte hunnit sätta oss in i alla delar av propositionen, säger Helén Pettersson.

• Vilka delar ser du som positiva?

Helén Pettersson (S)– Det är delar som påminner om det vi drivit under läng tid: att föra ut mer av besluten regionalt. Dessutom visar propositionen att man tagit rennäringens problem på allvar. Så jag ser helt klart positiva delar.

• Finns det något ni motsätter er?

– Framför allt är vår kritik att vi inte fått vara med och diskutera de här frågorna innan propositionen lades fram. Det här är ett område där vi alla vill ha långsiktiga lösningar, och då bör man söka så bred förankring som möjligt. Vi har länge försökt få till stånd sådana diskussioner för att nå denna breda förankring. Så det är främst mot detta vår kritik riktas just nu. Samtidigt ser vi att man i propositionen lagt in flera delar av vår politik.

• Vad händer nu?

– Nu ska jag och mina partikamrater läsa in oss på propositionen och diskutera hur vi ska ställa oss till den. Vi kan som sagt inte lämna något slutgiltigt besked om det idag, säger Helén Pettersson (S).

 

SD vill ha bred uppslutning

Josef Fransson är Sverigedemokraternas ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet. Inte heller han har till fullo hunnit ta del av propositionen, eller hunnit diskutera frågan med sina partikamrater. Han var under gårdagen på resande fot och följde gårdagens presskonferens, där propositionen presenterades, via webben.

Josef Fransson (SD)– Det här är en känslig fråga inom alla partier, men utifrån det vi tidigare sagt i de här frågorna och vad som sades på presskonferensen igår tror jag inte att vi kommer ha några allvarligare invändningar mot propositionen.

– Vi i Sverigedemokraterna har tidigare antagit uttalanden om nivåer kring 200 vargar i landet och en aktiv förvaltning av rovdjur, så dom delarna kommer vi inte att vända oss emot.

– Precis som många andra partier vill vi ha en bred parlamentarisk uppslutning bakom det här beslutet och av det jag hittills tagit del av finns det inget som tyder på att vi kommer att fälla förslaget, säger Josef Fransson (SD).

 

V och MP negativa

Jens Holm (V)Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mera kritiska till regeringens rovdjursförslag. Jens Holm, miljöpolitisk talesperson i Vänsterpartiet, är kritisk mot att det föreslagna GYBS-intervallet för vargarna, 170–270 individer, är för lågt.

– Tyvärr raserar regeringen det samförstånd som var på väg att byggas upp i denna kontroversiella fråga. Självfallet måste ett intervall för hur många vargar som krävs för att säkra en långsiktigt gynnsam utveckling grundas på vetenskapligt underlag från våra myndigheter. Utredningarnas förslag tyder på att en sådan nivå snarare ligger på 450-700 vargar, säger Jens Holm i ett pressmeddelande.

Miljöpartiets Helena Leander kallar förslaget ”ett dråpslag mot den svenska rovdjurspolitiken”.

Helena Leander (MP)– Det tycks handla mer om att kortsiktigt bevara Centerpartiets röster i jägarkåren än att långsiktigt bevara den svenska vargstammen, säger Helena Leander i ett pressmeddelande.

I likhet med Jens Holm går Helena Leanders kritik ut på att GYBS-intervallet är alltför lågt.

– Förslaget baseras på fromma förhoppningar om genetisk förstärkning och inte på seriös vetenskap. Det är ett hån mot det arbete som lagts ner i Vargkommittén, som knappt hann presentera sitt förslag innan alliansen kom med det här, säger Helena Leander (MP) i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev