Rovdjursförhandling mellan (S) och Alliansen bröt samman

Helén Pettersson (S).

Inför nästa veckas riksdagsbehandling av rovdjurspropositionen har Socialdemokraterna och Alliansen under den senaste tiden fört diskussioner kring en uppgörelse. På torsdagen bröt dessa förhandlingar samman.
– Vi var beredda att ge upp partiets linje och ställa oss bakom regeringens proposition, men det var uppenbart att Alliansen inte ville göra upp, säger Helén Pettersson, jaktpolitisk talesperson i (S).

Enligt Helén Pettersson påbörjades förhandlingarna om rovdjurspolitiken mellan (S) och Alliansen för en och en halv vecka sedan, samtidigt som behandlingen av rovdjurspropositionen i miljö- och jordbruksutskottet.
– Jag blev väldigt glad när Alliansen till sist bjöd in oss till att diskutera det här och förhandlingarna om en uppgörelse gick också väldigt bra. Igår var vi väldigt nära en uppgörelse, säger Helén Pettersson för Svensk Jakt.

Helén Pettersson (S) på Twitter om de avbrutna rovdjursförhandlingarna.Helén Pettersson på Twitter om de avbrutna rovdjursförhandlingarna.

”Släppt partiets modell”Helén Pettersson (S)
Under torsdagens förhandling deltog (S) med Matilda Ernkrans, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, tillsammans med Helén Pettersson samt (S)-ledaren Stefan Löfvens biträdande stabschef. Bengt-Anders Johansson (M) ledde Alliansens delegation, biträdd av två statssekreterare.
– Vi har ju egentligen skrivit fast oss i en helt annan modell, som vi processat genom partiet, men i de här förhandlingarna har vi släppt den modellen och varit beredda att ställa oss bakom regeringens modell.
– Vi hade jättebra diskussioner under onsdagen och det kändes som att vi då var helt överens. Sedan gick vi hem och processade förslaget och det gick ju bra. Det vi ville ha in var två väldigt enkla, förtydligande, texter.

 

Populationsstorlek och genetik
Enligt Helén Pettersson handlade dessa två texter om områden som det rått vissa missförstånd kring sedan propositionen presenterades.
Matilda Ernskrans (S)– Den första texten vi ville ha in handlade om att den totala rovdjurspopulationen kan vara större än det totala antalet för gynnsam bevarandestatus. Det handlade alltså inte om miniminivåer, utan om att populationerna kan vara större – med betoning på ordet kan.
(S) andra krav var, enligt Helén Pettersson, att det skulle förtydligas att man även i framtiden ska hålla koll på den svenska vargstammens genetik.
– Det är ju något som sker redan idag, den svenska vargstammen är ju en av världens mest väldokumenterade och dess utveckling mäts ju ständigt på alla möjliga sätt. Vi ville få det inskrivet att det ska fortsätta på det sättet. Det var dessa två punkter vi vill få med, och det var de två punkterna som angavs som skäl för att avbryta förhandlingarna. Då var det färdigdiskuterat.
– Våra förslag kändes som att slå in öppna dörrar, att det inte var några konstigheter, så jag blev jättebesviken. När man anger detta som skäl för att avbryta förhandlingarna, då fanns det ingen vilja att göra upp från början – det är min starka känsla efter den här dagen, säger en besviken Helén Pettersson till Svensk Jakt.

 

”S vill ha fler vargar”
Bengt-Anders Johansson (M)Bengt-Anders Johansson (M) ledde förhandlingen för Alliansen, och var alltså den som avbröt förhandlingarna. Han vill inte gå in på detaljerna kring de strandade förhandlingarna med (S), men vidgår att parterna innan dess kommit en bit på väg för att nå enighet:
– Vi tog ju en förhandling inför justeringen i miljö- och jordbruksutskottet, som sker imorgon, och vi var en bit på väg i dessa förhandlingar. I klartext handlar det om att Socialdemokraterna vill ha fler vargar, men det handlar inte enbart om det.
– Men det som är mest intressant sker imorgon, när vi justerar betänkandet i miljö- och jordbruksutskottet. Då vet vi hur utgången blir, det vet vi inte idag, säger Bengt-Anders Johansson.

 

Slagväxling på Twitter
Att döma av onsdagskvällens replikväxling på Twitter står dock parterna nu väldigt långt ifrån varandra. En bred uppgörelse kring rovdjurspolitiken ser det därför inte ut att bli:

Twitter-diskussion mellan Bengt-Anders Johansson (M) och Matilda Ernkrans (S).

Matilda Ernkrans på Twitter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev