Rödgrön vinst i valet

Socialdemokraternas Stefan Löfven får i uppdrag att bilda ny regering efter gårdagens riksdagsval. Foto: Anders Löwdin

Valmyndighetens preliminära valresultat på måndagsmorgonen visar att de tre rödgröna partierna blir större än Alliansen med 43,7 procent mot 39,3. Men riksdagsvalets stora vinnare blev Sverigedemokraterna som fick nästan 13 procent av rösterna.

Marie Gadolin Publicerad 15 september 2014 - 08:19

Trots att de rödgröna inte gjorde ett bättre val än 2010 (+0,1 procent) så blir det ett regeringsskifte i Sverige på grund av Alliansens och framförallt Moderaternas stora tapp.
Redan sent på söndagskvällen meddelade Fredrik Reinfeldt sin avgång som statsminister och aviserade även att han i vår tänker avgå som ledare för Moderaterna.
Valmyndighetens preliminära mandatfördelning bekräftar att SD får en vågmästarroll som landets tredje största parti, med sina 12,9 procent. FI kommer inte in i riksdagen med sina 3,1 procent av rösterna.
Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven kommer att få uppdraget att bilda en ny regering, en uppgift som kan bli svår, med de problem en minoritetsregering innebär.

Samarbetspartner
– Vi är fullt ut beredda att bilda en handlingskraftig regering för Sverige och därför kommer jag att ta de möjligheter som finns på olika sätt – men däremot inte med Sverigedemokraterna, sa Stefan Löfven (S) till TT.
Han ser Miljöpartiet som den naturlig samarbetspartner men vill även föra samtal med fler partier. Vänsterpartiet anser han sig ha ett bra samarbete med, men friar även till Folkpartiet och Centerpartiet, vilket inte innebär att alla dessa måste sitta i den nya regeringen.
Under måndagen ska Socialdemokraterna diskutera regeringsbildningen internt, därefter väntar samtal med andra partier.

Partiledardebatt
Under partiledardebatten i TV4 i lördags kväll, kom vargjakt upp som andra ämne.
– Där vi har problem med vargar som river tamdjur ska vi ha skyddsjakt. Vi måste ta på allvar när det är problem med vargar, sa Stefan Löfven (S). 
– Vi måste kunna skjuta varg för att skydda tamdjuren. Men om Stefan Löven får regera kommer det bli tillsammans med Miljöpartiet som vill att vi ska en fri tillväxt på varg. Vi måste kunna skydda oss, ansåg Fredrik Reinfeldt (M).
– Vi ska ska ha en vargstam och vi ska ha skyddsjakt och licensjakt som är regional där man bäst vet var problemen med varg är någonstans, sa Stefan Löfven (S) i TV4.

Preliminärt valresultat (2010 års siffror inom parentes)
M 23,2 (30,06)
C 6,1 (6,56)
FP 5,4 (7,06)
KD 4,6 (5,6)
S 31,2 (30,66)
V 5,7 (5,6)
MP 6,8 (7,34)
SD 12,9 (5,7)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram