Skogssorken drabbas återkommande av sorkfeber. När djuren söker sig till uthus, fritishus och vedbodar kan smittan drabba människor. Foto: Hanna Knutsson

Risk för utbredd sorkfeber i stora delar av Sverige

Ett utbrott av sorkfeber oroar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå.
Situationen i Västerbotten jämförs med toppåren 2006 och 2007, då sorkfebern härjade i stora delar av Norrland.

Det är Sveriges Radio P4 Norrbotten som i ett inslag berättar om utbrottet, som kan förväntas påverka stora delar av Sveriges inland, från Svealand och norrut.

– Det är ganska farligt. De som har haft sorkfeber beskriver det som en nära döden-upplevelse. I sällsynta fall händer det att folk dör, säger Birger Hörnfeldt, professor emeritus vid SLU.

 

Gnagarår

Sorkfeber uppstår när stammarna av gnagare ökar, vilket inträffar i cykler. I år har SLU sett en kraftig ökning av sork, och med det också förutsättningarna för att sorkfeber ska drabba gnagarna.

När vintern kommer söker sig även sorken till skydd i fritidshus och vedbodar, med risk för att människor ska utsättas för smitta.

– Det kan ske genom kontaktsmitta, men framförallt är det luftburet i vedbodar och uthus där det finns sorkar. I dammiga miljöer behövs väldigt effektiva munskydd, säger Birger Hörnfeldt.

 

Liknar Covid-19

Symptomen för sorkfeber hos människa är snarlika med influensa och Covid-19. Den ger hög feber, luftvägsproblem, muskelvärk samt mag- och ryggsmärta.

Mer information finns på SLU:s hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev