Ris och ros till rovdjursförslag

Ledarsidornas reaktioner på rodjurspropositonen, som igår lades fram av miljöminister Lena Ek och regeringen, är blandade. Foto: Martin Källberg

Flera ledarsidor tar idag upp rovdjurspropositionen som lades fram på torsdagen. Inte oväntat är det förslagen kring vargen som tilldrar sig mest intresse, och miljöminister Lena Ek får både ris och ros för regeringens förslag. Svensk Jakt har läst några av landets dagstidningars ledarsidor och sammanfattar här vad dessa skriver.

Liberala Vestmanlands Läns Tidning anser att regeringen gått jaktintressena väl långt till mötes:
”Som vanligt är båda sidor missnöjda med delar av vad som föreslås. Men det är tydligt att regeringen ligger närmare vad jägarna, fåraveln och rennäringen förespråkar”
, skriver VLT.

Under rubriken ”Acceptans för varg kräver jakt” skriver Länstidningen Södertälje (centerpartistisk) att ”en rovdjurspolitik som inte tar hänsyn till människan är helt meningslös”.
Ledarskribenten fortsätter:
”En svensk rovdjurspolitik måste givetvis väga in livsbetingelserna för de familjer och företagare som lever i rovdjursområden. Allt annat skulle vara meningslöst.”

Kjöller håller linjen
Dagens Nyheters
ledarskribent Hanne Kjöller, som tidigare tagit tydlig ställning i vargfrågan, håller fast vid sin linje då hon i en signerad ledare i dagens DN (oberoende liberal) skriver att Lena Ek och regeringen är inställsamma och ohederliga:
”Rovdjurspropositionen handlar inte om gynnsam bevarandestatus. Den handlar om att smeka de landsbygdsväljare som ogillar varg medhårs”
, skriver Kjöller, och fortsätter:
”När miljöministern hävdar att ett vargintervall på mellan 170 och 270 djur utgör gynnsam bevarandestatus enligt direktivet bluffar hon. Det gör hon också när hon beskriver den svenska vargens genetiska status i idel positiva termer.”

Smålandsposten (moderat) anser att det är höger-vänsterdimensionen som nu gör sig påmind när protesterna mot regeringens förslag är högljudda.
”Ska en aktiv rovdjurspolitik fungera måste markägare och djurhållare uppleva att de är en del av den. Det är trots allt på deras marker handlingen utspelar sig. Från vänster närmar man sig inte äganderätt på det sättet. Markägare är kapitalister som ska veta hut”, skriver SMP. 

Norrtelje Tidning anser att regeringen inte borde ha frångått Vargkommitténs förslag om att låta forskare avgöra gynnsam bevarandestatus:
”Det hade varit mycket bättre att låta detta avgöras av forskare och myndigheter, som Vargkommittén föreslog. Nog för att forskarna är oense, och att det därför kan vara svårt att få dem att komma överens om en bestämd siffra, men regeringen borde åtminstone låtit dem försöka”, skriver Norrtelje Tidning (centerpartistisk).

Vargen – en symbolfråga
”Ett riktigt korkat förslag om vargar” skriver Aftonbladets Eva Franchell, och fortsätter:
”Det var väl det dummaste en miljöminister kunde göra.
Lena Ek slog i dag fast att vargstammen bör halveras och att jakten kan börja redan efter nyår. Ingen vet vad hon planerar att göra efter nästa val.
Miljöminister lär hon knappast att vara.
Vargen är den stora symboliska miljöfrågan och en minister som provocerar i den lär knappast bli långvarig.”

Östersunds-Posten (centerpartistisk) tycker det är positivt att regeringen och miljöminister Lena Ek nu sätter ned foten:
”Propositionen är starkt Centerinfluerad. Det känns bra att någon faktiskt står upp även för de angrepp som sker av både varg och björn just mot tamdjur som får, getter och kreatur. Det är orimligt att lantbrukare ska behöva drabbas upprepat av dylika produktionstapp av sina djur. Liksom lokalbefolkning som bor i områden med stor rovdjurspopulation måste slippa ha rovdjuren in på sina knutar”, skriver ÖP.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev