Jägareförbundet gillar delar av förslaget för att förenkla småskalig försäljning av vildsvinskött, men varnar också för en dyr utbildning och en registerhållning som kan avskräcka jägarna. Foto: Jan Henricson

Ris och ros över enklare regler

Livsmedelsverkets förslag om jägares möjlighet att sälja vildsvinskött är i grunden bra. Men det finns delar som måste justeras, anser Jägareförbundet.
– Som ett exempel anser vi att de jägare som redan har gått viltundersökarkursen ska vara godkända efter en enklare digital påbyggnadskurs, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet.

Förbundet lämnade i slutet av förra veckan sitt yttrande över remissen, vars syfte är att förenkla och öka försäljningen av vildsvin och vildsvinskött. Enklare och småskalig försäljning från jägare till konsument har länge varit Jägareförbundets linje som ett sätt att öka jakten på vildsvin.

 

Tusenlappar för kurs i vildsvinshantering

Nu får Livsmedelsverket både ris och ros för sitt förslag.

Några delar anses som bra.

Att en regeländring kommer är i grunden en förutsättning för ökad jakt, vilket kan leda till minskade problem med vildsvin.

 

Väl avvägt

Dessutom anser förbundet att mängden vildsvin och kött som kan säljas är väl avvägd.

När det gäller utbildningskraven och dokumentationen anser förbundet att det är motiverat, men här vänder man sig mot att det ska krävas tillstånd eller en anmälan för att få sälja vildsvinskött direkt till konsument.

Ett register kan enligt Jägareförbundet motverka syftet med de nya reglerna. Ett register kan också missbrukas då det finns en given koppling mellan en persons tillstånd att sälja vildsvinskött och ett innehav av vapen.

 

Känsliga uppgifter

Anders Nilsson.

Jägareförbundet anser att det statliga jaktkortsregistret med sitt unika jägar-id istället kan utgöra en plattform för att registrera genomförda utbildningar.

– Då är uppgifterna i viss mån sekretesskyddade, säger Anders Nilsson.

Jägareförbundet varnar även för en tröskeleffekt där ett omfattande regelverk och en förhållandevis dyr utbildning kommer att motverka målet med en enklare hantering.

 

Dyr utbildning

Här hävdar Jägareförbundet att en kurs som kommer att kosta den enskilde jägaren 4.000 kronor är omotiverad när det finns bättre och billigare alternativ.

– Jägareförbundet har redan en kurs för viltundersökare, den kostar 1.500 kronor och är en heldag i stället för en fyratimmars utbildning för 4.000 kronor. Vi har tusentals jägare som har gått den kursen och den ger, med en enklare komplettering, de kunskaper som krävs, säger Anders Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev