Avsikten med viltförvaltningsdelegationerna var att beslut, särskilt när det gäller rovdjuren, ska fattas lokalt och nära de människor som berörs. Foto: Johnny Olsson

Riksdagen: Utvärdera viltförvaltningen

Riksdagens borgerliga opposition är inte nöjd med hur viltförvaltningen bedrivs i länsstyrelserna. I ett så kallat tillkännagivande uppmanas regeringen att utvärdera viltförvaltningsdelegationerna.

I februari förra året beslutade regeringen att miljö- och naturvårdsintresset ska ha dubbelt så stort inflytande som jägarintresset i landets viltförvaltningsdelegationer.

Miljöminister Karolina Skog (MP) förklarade beslutet med att det på så sätt blir bättre balans i delegationerna, eftersom delegater som tillsätts av andra intressen ofta är jägare.

Förändringen mötte omedelbart hård kritik. Bland annat från Svenska Jägareförbundet som ansåg att demokratin i förvaltningarna snedvrids om ett intresse får större inflytande än ett annat.

 

Uppmanas att urvärdera

Även oppositionen i riksdagen har riktat kritik mot beslutet, som nu yppar sig i ett tillkännagivande från miljö- och jordbruksutskottet där regeringen uppmanas att utvärdera och säkerställa det regionala inflytandet över viltförvaltningen.

Avsikten med viltförvaltningsdelegationerna var att beslut, särskilt när det gäller rovdjuren, ska fattas lokalt och nära de människor som berörs.

 

Skjuter upp åtgärder

Så kallade tillkännagivanden finns för att riksdagens majoritet ska få inflytande över en regerings arbete. Det brukar emellertid vara lite si och så med den saken, eftersom sittande regeringar har en sällsynt förmåga att skjuta upp de åtgärder riksdagen begär. Det brukar med andra ord inte hända så mycket, med dessa tillkännagivanden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev