Jägaren som i augusti sköt en varg i Skåne i tron att det var en räv dömdes för jaktbrott till böter och villkorlig dom. Nu har Riksåklagaren, RÅ, överklagat domen till Högsta domstolen. Brottet ska anses som grovt, menar RÅ. Foto: Ur polisens förundersökning

Riksåklagaren vill att HD prövar dom mot vargskytt

Riksåklagaren, RÅ, vill att Högsta domstolen, HD, prövar domen mot den jägare som sköt en varg i Skåne i samband med bockjaktpremiären i fjol. RÅ vill ha prövat om brottet kan anses som grovt trots att det enligt tidigare domar begåtts av oaktsamhet och inte med uppsåt.

Jägaren som sköt vargen den 16 augusti 2018 trodde att han sköt en räv. Hässleholms tingsrätt och senare hovrätten för Skåne och Blekinge gjorde bedömningen att det inte kunde anses som grovt jaktbrott. Av domen i hovrätten framgår att omständigheten att jaktbrottet rör ett särskilt skyddsvärt vilt inte är vare sig en nödvändig eller tillräcklig förutsättning för att ett jaktbrott ska anses som grovt.

Mannen dömdes i båda instanserna till villkorlig dom och 100 dagsböter.

 

Dom mot skånsk vargskytt står fast

 

Straffskalan för jaktbrott av normalgraden är böter eller fängelse i ett år. För grovt jaktbrott gäller en straffskala på fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

RÅ överklagar hovrättens dom och yrkar på att HD ska döma mannen för grovt jaktbrott med påföljden villkorlig dom och samhällstjänst.

 

Prejudicerande prövning

Det är med andra ord inte påföljden som är det viktiga för RÅ. Det man vill ha utrett är om ett jaktbrott riktat mot en varg i alla lägen ska anses som grovt, med hänsyn till viltets skyddsvärde.

– Uppsåtliga jaktbrott avseende varg bedöms i regel som grovt brott. Varg är ett hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt djur och skäl finns därför att bedöma också oaktsamt dödande av varg som grovt brott. Högsta domstolen har hittills inte prövat något liknande mål, skriver RÅ i sin överklagan.

Riksåklagaren hävdar att en prövning av överklagandet är av stor vikt för ledning av rättstillämpningen.

Om HD väljer att ta upp målet är domen prejudicerande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev