Publicerad 10 september 2019 - 10:59

Den fällda vargen. Foto: Ur polisens förundersökning

Dom mot skånsk vargskytt står fast

Det är inte grovt jaktbrott att skjuta en varg i tron att det var en räv. Den bedömningen gör Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Det var på bockjaktpremiären den 16 augusti förra året som en nybliven jägare av misstag sköt en stor varg utanför Lönsboda i Osby kommun, norra Skåne. Skytten hävdade att han trodde sig ha skjutit en räv och jaktlaget larmade polis, som tillsammans med tekniker och rovdjurshandläggare från länsstyrelsen kom till platsen.

Den skjutna vargen var en hane på 46,6 kilo.

Rättegång mot vargskytt

I mars i år dömdes jägaren av en enig Hässleholms tingträtt till villkorlig dom och 100 dagsböter om totalt 25.000 kronor. Rätten ansåg att brottet är begått av oaktsamhet men inte ska anses som grovt.

Kammaråklagare Lars Magnusson var inte nöjd med domen och överklagade därför till hovrätten. Åklagaren anser att brottet ska anses som grovt och att vapnet ska förverkas.

Åklagare överklagar domen mot vargskytten

Men Hovrätten över Skåne och Blekinge gör samma bedömning som tingsrätten, och pekar på ett rättsfall i Högsta domstolen som handlar om jakthäleri, uppger Dagens Juridik. I domen finns uttalat att den omständigheten att jaktbrottet rör ett särskilt skyddsvärt vilt inte är en vare sig nödvändig eller tillräcklig förutsättning för att ett jaktbrott eller jakthäleri ska betraktas som grovt utan samtliga omständigheter ska beaktas vid denna bedömning.

Dagens Juridik skriver att det enligt hovrättens mening måste motsvarande försiktighet iakttas vid bedömningen av om ett oaktsamt jaktbrott ska bedömas som grovt. Med detta tillägg ansluter sig hovrätten till tingsrättens bedömning och anser det inte heller visat att jägaren handlat så oaktsamt att det på något avgörande sätt påverkar rubriceringsfrågan. Det jaktbrott han gjort sig skyldig till bör alltså som inte bedömas som grovt.

Påföljden villkorlig dom och 100 dagsböter står därmed fast mot jägaren som av misstag sköt Skånes enda stationära varg.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram