Publicerad 17 mars 2018 - 14:30

Restaurang Öster Malma, där viltköttet står i fokus, har tilldelats LRF Södermanlands pris Silvergrytan.

Restaurang Öster Malma, där viltköttet står i fokus, har tilldelats LRF Södermanlands pris Silvergrytan. Foto (Öster Malma): Lars-Henrik Andersson

Restaurangpris till Öster Malma

Restaurangen på Svenska Jägareförbundets gård Öster Malma har av Lantbrukarnas Riksförbund i Södermanland tilldelats priset Silvergrytan, för att ha ”på ett ytterligt sätt lyft fram sörmländsk mat och matkultur”.

Priset Silvergrytan utdelas årligen av LRF:s regionförbund i Södermanland till en person eller ett företag som på ett förstklassigt sätt lyfter fram sörmländsk mat och matkultur.

2018 års pristagare blev Restaurang Öster Malma, vilket offentliggjordes under torsdagens LRF-regionstämma i Flen.

 

”Betyder mycket för oss”

Viltköttet står av naturliga skäl i fokus på Öster Malma, som är beläget mellan Nyköping och Gnesta i Södermanland. Gården ägs av Svenska Jägareförbundet, som också har sitt nationella kansli här. På gården finns också en vilthanteringsanläggning, som levererar råvarorna till Öster Malmas kök. Det viltkött som serveras i Öster Malmas restaurang är alltså i högsta grad lokalt då det kommer från djur som fällts på marker i närområdet.

– Den här utmärkelsen betyder mycket för oss och för vår strävan att göra det vilda köttet tillgängligt för allmänheten. Ett stort tack till all personal, vars arbete är anledningen till att vi når framgång, säger Annelie Karlsson Lenksjö, vd på Jägareförbundet Service AB, som driver restaurang-, hotell- och konferensverksamheten på Öster Malma.

– Jägareförbundets Servicebolag gör ett fantastiskt jobb med lokala råvaror, där viltet är den avgörande ingrediensen, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

 

Motiveringen i sin helhet:

”Restaurang Öster Malma har lyckats skapa ett vinnande koncept kring Södermanlands mycket rika viltstam. Kött från det egna viltslakteriet är grunden i matlagningen, som bjuder gästen på inspirerande smakupplevelser.

Regionala råvaror är en självklarhet i deras kök. Restaurangens höga kvalitet är vida känd. Trots att restaurangen ligger långt från de större vägarna, har de ofta långväga gäster året om där restaurangbesöket är själva resmålet.

Miljön i matsalarna är trevlig och inbjuder till samtal, vare sig man är där på tu man hand eller i ett stort sällskap.

LRF önskar Restaurang Öster Malma många gäster, både till vardags och fester. Viltköttet på era fat bidrar även till att den sörmländska bonden får ett bättre odlingsklimat.”

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram