Slutklämmen i berättelsen som sänds i Barnradion är att den jaktintresserade familjen kommer att skjutas såvida de inte slutar att jaga och slår sönder sina vapen med en slägga. Nu har 22 personer anmält programmet till Granskningsnämnden för radio och tv. Foto: Olle Olsson

Rekordmånga anmälningar mot Barnradion

Granskningsnämnden för radio och tv har fått in rekordmånga anmälningar mot programmet Mitt magiska finger som sänds i Barnradion i Sveriges Radio. På onsdagen hade 22 personer anmält programmet.

Jan Henricson Publicerad 1 februari 2017 - 14:40

I måndags uppmärksammade svenskjakt.se Barnradion i P4:s dramatisering av Roald Dahls bok Mitt magiska finger. Slutklämmen i berättelsen är att den jaktintresserade familjen kommer att skjutas såvida de inte slutar att jaga och slår sönder sina vapen med en slägga.

Bland Svensk Jakts läsare blev upprördheten stor, vilket märktes i sociala medier, bland annat på vår Facebooksida.

Reaktionerna har heller inte låtit vänta på sig i Granskningsnämndens inkorg där på onsdagen 22 anmälningar inkommit. Det vanliga antalet anmälningar mot ett program är en–två stycken.

Vidare hör det till ovanligheterna att ett barnradioprogram anmäls till nämnden. De allra flesta anmälningarna gäller klagomål på bristande opartiskhet i nyhetsinslag.

 

Kritisk ledare

Innehållet i Mitt magiska finger har också uppmärksammats i en ledare i Smålandsposten där skribenten är mycket kritisk. Han skriver:

”…En scen ur verkligheten? Närapå. För några veckor sedan skrev vi om en eftersöksjägare som blivit hotad och trakasserad på grund av sitt värv. Bland annat har han fått sin bil vandaliserad. Djurrättsextremisters aggressivitet mot jägare är numer över huvud taget av sådan art den bör kategoriseras som hatbrott.

Nej, scenen är en radiodramatisering av Roald Dahls bok Mitt magiska finger som sänds av Barnradion i P4. Programmet riktar sig till barn från tre till åtta år. Dödshotet utgör sagans lyckliga upplösning.”

 

Fällning ska publiceras

Att så många personer har anmält programmet spelar i sig ingen roll för bedömningen. Hanteringen av ett ärende är likartad oavsett antal anmälningar.

Det som först händer är att en handläggare går igenom anmälningarna och bedömer med utgångspunkt från dessa, om programmet kan träffas av någon bestämmelse.

Om anmälningen passerar första instans tar en annan handläggare över. Programmet beställs och granskas.

Efter det kan ärendet ta två vägar. Ett så kallat ordförandebeslut kan tas i ärendet, eller också går man vidare genom att begära in ett yttrande från programföretaget. I det här fallet Sveriges Radio som får fem–sex veckor på sig. Är en annan part, en organisation eller ett företag, den klagande får denne yttra sig över yttrandet.

Efter det skrivs ett förslag till beslut som föredras inför granskningsnämnden. Frias programmet händer i princip inget mer, fälls det ska nämndens yttrande publiceras av företaget.

 

Teckna dig för Svensk Jakts kostnadsfria nyhetsbrevKommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram