Publicerad 30 januari 2017 - 15:17

Jägare är onda människor som förtjänar att dö om de inte slutar att jaga. Det är huvudbudskapet i Sveriges Radios barnradioprogram Mitt magiska finger. Foto: Olle Olsson

Jägare ska skjutas i barnradio

Slutar ni inte att jaga och slår sönder era vapen skjuter vi er. Det är slutklämmen i dramatiseringen av Roald Dahls bok Mitt magiska finger som sänds av Barnradion i Sveriges Radio P4, riktad till barn mellan tre och åtta år gamla.

Jägare är onda människor som förtjänar att bli skjutna till döds om de inte slutar att jaga och slår sönder sina vapen. Det är huvudbudskapet i Public service dramatisering av Roald Dahls bok Mitt magiska finger som sänds av Barnradion i P4.

Programmet finns på Sveriges Radios hemsida och kan avlyssnas i tre cirka tio minuter långa avsnitt. För er som inte har tid att lyssna, en kort sammanfattning:

 

Ber för familjens liv

En flicka med förmåga att förtrolla med sitt magiska finger bor granne med familjen Hägg där pappan och de två pojkarna Filip och Ville, åtta och elva år gamla, tycker om att jaga.

Flickan försöker övertala dem att sluta med jakt, en uppmaning de inte följer. När hon så en dag ser de tre bära hem ”ett ungt och vackert rådjur” riktar hon sitt magiska finger mot inte bara de tre jägarna i familjen utan också mot mamman.

Efter nästa dags andjakt händer något otäckt. Under natten förvandlas familjen, de blir små och får vingar istället för armar. Och deras hus tas över av änder i människostorlek med armar istället för vingar.

Familjen får utan mat tillbringa en stormig och regnig natt i ett fågelbo. Nästa morgon står änderna nedanför trädet med familjens tre gevär. Slutar inte familjen Hägg att jaga kommer de att skjutas, på samma sätt som de själva skjutit änder.

Pappan ber för sin familjs liv, och när han går med på att aldrig jaga mer och att visa det genom att slå sönder vapnen med en slägga återgår allt till det normala.

 

Onda människor?

Är jägare särskilt onda människor som förtjänar att skjutas om de inte slutar upp med sin hemska verksamhet?

Vi ställde frågan till Linda Belanner som är samordnare för Barnradion i P4.

– Men så är det ju inte. Det här är en dramatisering av en uppskattad bok av Roald Dahl som man läser i skolorna. Det innebär inte att vi säger att människor som jagar är några monster.

 

Men huvudbudskapet är ju att om man inte slutar att jaga skjuter djuren tillbaka. De ska ju döda familjen.

– Så väljer du att tolka det hela, det men så behöver det inte vara.

 

Det är ingen tolkning, det är exakt det som sägs. Och hur ska små barn kunna förstå det på annat sätt?

– Du ska egentligen inte prata med mig om det här, utan med producenten som valt att vi ska publicera den här gamla produktionen. Mejla mig så ska jag skicka hennes uppgifter, säger Linda Belanner.

Några uppgifter kommer aldrig och när Svensk Jakt på eftermiddagen försöker få en ny kontakt går inte det.

 

Förvånad konsulent

Daniel Ligné. Foto: Jan Henricson

Daniel Ligné är riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, och själv jagande pappa som haft med sina barn i skogen sedan de var riktigt små. Han blir först alldeles tyst när vi berättar om barnradioprogrammet där jägare ska skjutas.

– Jag är förvånad. Sådant brukar Public service vara duktiga på att undvika. Jakt är en fullt legitim och dessutom nödvändig verksamhet. Att jaktfientlig propaganda emellanåt riktas mot vuxna får vi väl stå ut med, men att indoktrinera barn på det här sättet är ansvarslöst, säger Daniel Ligné.

Han betonar istället fördelarna med att ta med barnen till skogs.

– Barn som får vara med på jakt får en sund inställning till liv och död. De ser inte djur och människor som jämlika. Vi påverkar djur hela tiden, oavsett om vi har för avsikt att göra det eller inte. Barn som är ute i naturen får dessutom ett större miljöengagemang som vuxna än vad de skulle ha fått annars, säger Daniel Ligné.

 

Fotnot:

Efter att artikeln publicerats fick vi nedanstående mejl från Barnradions samordnare Linda Belanner:

”Jag har pratat med både producenten och ljudteknikern bakom programmet som ju sändes första gången 2004 och nu så repriseras den för första gången. Jag svarar här för Barnradion:

Barnradion sänder olika sagor och berättelser för barn. Vi har en bred repertoar av böcker och sagor. Så ser vårt uppdrag ut. Det är viktigt för oss är att ha bredd och höjd och mångfald  i programmen. Det är en konstnärlig verksamhet. Vi recenserar inte innehållet eller har åsikter kring det.

Givetvis har vi inte haft någon intention med att sprida en speciell bild till svenska barn med den här sagan. Jag beklagar om du har uppfattat det så.

Mitt magiska finger kom ut 1966 och är skriven av en av världens mest populära barnboksförfattare Roald Dahl.

Det är en omtyckt och väldigt fantasifull berättelse ur en liten flickas perspektiv. Hon trollar med sitt finger när hon blir upprörd över något.

Hon förtrollar sin lärare och hon förtrollar familjen Hägg.

Samtidigt så ska vi följa de riktlinjer som gäller så jag uppmanar dig att anmäla programmet till Granskningsnämnden om du anser att det strider mot något. Länk hittar du här.

Andra exempel på vad Barnradion har gjort kring jakt och fiske finns här eller här.”

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram