Regeringen vill tillåta elektronisk bildomvandlare, värmekamera och rörlig belysning vid vildsvinsjakt. Idag är sådana hjälpmedel tillståndspliktiga. Foto: Boo Westlund

Regeringen vill tillåta mörkerkikare vid vildsvinsjakt

Regeringen föreslår att bland annat bildomvandlare och rörlig belysning ska få användas vid vildsvinsjakt. Ändringen i jaktförordningen ska träda i kraft vid årsskiftet.

Regeringen vill underlätta jakten på vildsvin. Därför har man idag skickat ut ett förslag på remiss, som om det genomförs innebär att elektronisk bildförstärkare eller bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i anslutning till vapnet får användas vid vildsvinsjakt.

Idag är det endast tillåtet att använda sådana hjälpmedel efter dispens av länsstyrelsen, vilket bedöms och hanteras olika över landet. I exempelvis Kalmar län tillämpas en generell sådan dispens vid vildsvinsjakt. I andra län är man mer restriktiva och ger efter ansökan och prövning endast personliga dispenser.

 

Positiv minister

I ett pressmeddelande skriver regeringen att eftersom vildsvin generellt är nattaktiva och det är tillåtet att jaga dem även på natten skulle jakten underlättas och bli mer effektiv om det var tillåtet att använda nattriktmedel, termiska sikten och rörlig belysning.

Och det är tydligt att regeringen vill genomföra förslaget:

– De växande vildsvinsstammarna orsakar stora problem för markägare och lantbrukare. Jakten efter vildsvin måste därför underlättas och effektiviseras. Att tillåta dessa jaktmedel vid vildsvinsjakt är ett steg på vägen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i pressmeddelandet.

 

Förslag på stämman

På Jägareförbundets stämma som hölls i Kiruna förra helgen var frågan uppe till diskussion genom en motion från Jägareförbundet Skåne som föreslog ett slopat tillståndskrav för bildförstärkare/mörkersikte samt för rörlig belysning vid skyddsjakt på vildsvin.

Stämman beslutade att förbundet ska arbeta för att sådana hjälpmedel ska få användas på enskilds initiativ vid skyddsjakt på vildsvin.

 

Allmän jakt

Regeringen är alltså beredd att gå längre än detta stämmobeslut, då man inte begränsar bildförstärkare och rörlig belysning till att endast tillåtas vid skyddsjakt:

”Eftersom vildsvin generellt är nattaktiva och det är tillåtet att jaga dem även på natten under allmän jakttid skulle jakten underlättas och bli mer effektiv om det var tillåtet att använda nattriktmedel, termiska sikten och rörlig belysning.”

Ändringarna i jaktförordningen föreslås träda i kraft 1 januari 2019.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev