Landsbygdsministern vill att Sverige ska exportera viltkött till Kina.

Regeringen vill exportera viltkött till Kina

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill öka Sveriges export av livsmedel. Målet är att sälja in svenskt viltkött till den asiatiska marknaden.

En matmässa i Hongkong ska öppna dörrarna för Sverige, rapporterar tidningen ETC, som har talat med landsbygdsministern.

– Hongkong är en inkörsport till hela Asien. Det är lättare att få export till många andra asiatiska länder om man börjar där, inte minst till Kina. Det finns en väldigt hög köpkraft i Hongkong, inte minst syns det väldigt tydligt när man är ut bland butiker och restauranger. Viltkött är inte heller det billigaste och vi tror att det finns stor potential där, säger Sven-Erik Bucht till ETC.

 

Resursperspektivet

Naturskyddsföreningen är dock kritisk mot planerna på att öka den svenska köttexporten.

– Vi tycker att det är jättebra att man vill öka livsmedelsproduktionen, men vi ser inte att det är ett direkt egenvärde att skeppa runt mat runt halva jordklotet. Varken dit eller hit. Det är inte så smart ur ett resursperspektiv och om vi får igång stora flöden av mat så får man ta en funderare över hur resurssmart det är, säger Eva Hagström Öberg, sakkunnig om mat och jordbruk vid Naturskyddsföreningen, till ETC.

 

Det skapar jobb

Sven-Erik Bucht framhåller Sveriges hållbara livsmedelsproduktion – och att en ökad export skapar jobb:

– Vi har ju en hållbar produktion, det finns inget land som slår Sverige i det. Framför allt är vi världsledande på miljötänk, djurhållning och djurhälsa. Vi har en väldigt hållbar produktion och en livsmedelskvalitet som är i världsklass. Det är klart att ett land som Hongkong inte kan ta fram egna livsmedel och måste importera och då är det bra för Sverige om vi får exportera. Det skapar jobb, säger Sven-Erik Bucht till ETC.

Livsmedelsmässan Hofex

Hofex är en internationell livsmedelsmässa med 40 000 inköpare från dagligvaruhandeln och matservicesektorn i Hongkong, Taiwan, Japan, Kina, Malaysia, Singapore och Vietnam. Totalt ställer 2 500 utställare ut på en yta av totalt 65 000 kvm. Det är första gången som Sverige ställer ut på mässan och målet är att öka intresset och synligheten för svensk livsmedelsexport.

Källa: ETC/Business Sweden

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev