Gråsäl eller knubbsäl? Skytten är till skillnad mot tingsrätten inte helt säker på vad han skjutit. Foto: Kristoffer Pettersson

Rätten köpte inte ändrad historia – man döms för skjuten gråsäl

Varbergs tingsrätt har dömt en man för att ha skjutit en gråsäl – trots att han ändrat sig och till rätten framhållit att det sjunkna djuret kanske var något annat.

Det var i augusti förra året som mannen gav sig ut på säljakt i Hallands län.

I utredningsdelen i domslutet från tingsrätten beskrivs skeendet så här: ”Han åkte ut med sin båt och det var många sälar runt båten och han sköt en stor säl på intuition”.

Sälen bärgades aldrig, men mannen rapporterade till myndigheterna att han fällt en gråsäl – vilket vid platsen och tidpunkten inte var lovligt.

”Nu i efterhand undrar han om det inte var en knubbsäl han sköt”, står det vidare i utredningen.

Gråsäl eller knubbsäl?

Mannen vidhöll uppgifterna om att det var en gråsäl, fram till huvudförhandlingen i målet. Tingsrätten anser dock att ”de först lämnade uppgifterna om att det var en gråsäl som skjutits ha ett högre bevisvärde och ska läggas till grund för bedömningen av åtalet”.

Dagsböter

Mannen är sedan tidigare ostraffad och brottet anses ha skett av oaktsamhet. Straffet blev därför dagsböter på totalt 17.500 kronor.

Höga krav på jägare

Tingsrätten avslutar sitt resonemang om skuldfrågan med att skriva:

”Vid bedömningen av oaktsamhetsrekvisitet är utgångspunkten att kravet på jägare måste ställas högt i samband med jakt. Som jägare måste man således säkerställa vad det är för djur som man skjuter och att det är lovligt att jaga.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev