Är det en rättighet att ha barnen på förskolan när föräldrarna jagar älg? Det tycker fyra kommuner i Jämtland, övriga säger blankt nej. Foto: Kjell-Erik Moseid

Rätt till förskola under älgjakt kan ge inflyttning i glesbygd

Rätten till förskola under älgjakten delar länets kommuner. För Jägareförbundet Mittnorrland är det en självklar möjlighet till samhällsservice och ökad inflyttning.

Sveriges Radio P4 Jämtland har undersökt om det finns möjlighet att ha barnen på förskolan när föräldrarna ägnar sig åt älgjakt. Svaret förvånar.

Hälften av kommunerna ger den möjligheten, medan den andra hälften säger nej.

 

Positiv syn på jakt

Gun Fahlander.

Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mittnorrland, ser möjligheten som självklar och även ett sätt att locka nya invånare till glesbygdskommuner i länet.

– Det är ett alldeles utmärkt förslag och bra för de som väljer att komma hit. Många flyttar för möjligheten till jakt och fritidsaktiviteter, säger Gun Fahlander.

 

Delar länet

Det är kommunerna Strömsund, Ragunda, Åre och Krokom som har tagit beslut om rätt till barnomsorg under fem jaktdagar. Övriga fyra kommuner i Jämtland säger nej. De hänvisar till att barnomsorgen bara omfattar arbetstid och restid till och från jobbet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev